« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
SAVJETI

Kako ostarjeti snažan

Gubitak snage i energije koju mnoge odrasle osobe pripisuju „normalnoj pojavi u starenju" vjerojatnije je znak istog potencijalno ozbiljnog čimbenika - gubitka mišićne mase zbog starenja

Ne posustajte s vježbanjem
Ne posustajte s vježbanjem (Arhiva)
Više o

starenje

,

mišići

,

snaga

Mišići su jedan od dijelova tijela koje često zanemaruju kako idu godine, a upravo se to pokazuje kao najveći problem kadu uđemo u srednje godine. 

Naime, prema rezultatima novog istraživanja o starijim odraslim osobama pod pokroviteljstvom kompanije Abbott Nutrition, više od 85 posto ispitanika u dobi od 45 do 65 godina izjavilo je da imaju manje snage nego što su imali prije deset godina, a 70 posto je kazalo da imaju manje energije. Međutim, ono što iznenađuje jest činjenica da ih je samo 25 posto zabrinuto što gubi snagu s godinama, a samo 20 posto je zabrinuto što gube energiju.

Gubitak snage i energije koju mnoge odrasle osobe pripisuju „normalnoj pojavi u starenju" vjerojatnije je znak istog potencijalno ozbiljnog čimbenika - gubitka mišićne mase zbog starenja. Počevši od otprilike četrdesete godine starosti, odrasle osobe gube otprilike osam posto svoje mišićne mase tijekom razdoblja od deset godina, a to je glavni uzrok starenja, uključujući gubitak snage, energije, ravnoteže i drugih čimbenika koji pomažu ljudima da ostanu aktivni i vitalni. Gubitak mišićne mase povećava se s godinama do otprilike 15 posto po desetljeću u dobi od 70 godina i starijoj dobi.

Što se ranije osobe starosti 40 godina i starije počnu brinuti o starenju mišića i gubitku snage, to će bolje zaštititi svoje tijelo od učinaka starenja. Smanjenje mišićne snage može imati značajan učinak na svakodnevne aktivnosti kao što su hodanje, održavanje ravnoteže, otvaranje staklenki ili još jednostavnije, ustajanja s kauča. Gubitak mišićne mase može povećati rizik od hospitalizacije i smrti.

Međutim, istraživanje je također pokazalo da postoji nedostatak svjesnosti kod odraslih osoba o ovom problemu, a samo deset posto ispitanika shvaća da se starenjem gubi mišićna masa. Također, samo 15 posto njih je o problematici mišićne mase, snage i gubitka energije razgovaralo sa svojim liječnikom.

„Većina bolesnika je nesvjesna učinka ove značajne činjenice o starenju pa to rezultira nepoduzimanjem odgovarajućih preventivnih koraka" kaže voditelj istraživanja iz Nacionalnog centra za istraživanje starenja. „Dobra vijest je to da vrlo jednostavni koraci, kao što su tjelovježba i povećanje unosa ključnih nutritivnih namirnica u prehrani mogu učiniti mnogo da bi se obrnuli učinci smanjivanja funkcije i snage mišića, te tako pomoći odraslim osobama održavati aktivan i zdrav način života tijekom procesa starenja."

Istraživači preporučuju starijima od 40 godina da u svoju prehranu uključe dodatke bogate bjelančevinama, kalcijem, D vitaminom i HMB-om. HMB (beta-hidroksi-beta-metil-butirat) je aktivni metabolit esencijalnih aminokiselina leucina koji klinički dokazano izgrađuje mišiće. Dr. Doe također preporučuje barem 30 minuta umjerenog vježbanja, uključujući trening s otporom, tri do četiri puta tjedno.

„U današnje vrijeme informacije o gubitku mišićne mase i snage nisu svima dostupne i zato je vrlo važno da se rano počne proaktivno raspravljati s liječnicima i farmaceutima o preventivnim koracima koje treba poduzeti u vezi s gubitkom snage i energije", kaže voditelj istraživanja. „Vidim iz svoje prakse da odrasle osobe danas žele zadržati mladenački izgled i aktivnost za godine koje dolaze, a bavljenje problematikom zdravlja mišića u tome će im pomoći."

16.09.2017. 11:15:00
Novi komentar
nužno
nužno