« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
SAVJETI :)

Kako najbolje započeti dan

Kada naglo ustajete iz kreveta nakon što ste sate proveli u ležećem položaju, izlažete se riziku da se ozlijedite čak i prije nego što vam noge dotaknu pod

Ovako se budi! :)
Ovako se budi! :) (Shutterstock)
Više o

buđenje

,

protezanje

Jutro nije samo pametnije od večeri, nego i određuje kakav će nam biti dan - što posljedično znači da o samom činu buđenja ovisi jako puno toga... pa što vi radite ujutro kad začujete alarm za buđenje? Skačete iz kreveta i krećete u nov dan?

Griješite, i to grdno!

naime, kada naglo ustajete iz kreveta nakon što ste sate proveli u ležećem položaju, izlažete se riziku da se ozlijedite čak i prije nego što vam noge dotaknu pod, kaže fizioterapeutkinja Erika Mundinger.

Najozbiljnije - vjerojatno ste i sami čuli od nekoga da je ozlijedio leđa pokušavajući ustati iz kreveta ili tijekom jutarnjeg tuširanja. Čudan položaj u kojemu spavate u kombinaciji s brzom promjenom položaja tijela može lako dovesti do ozljeda. 

Mundinger koja radi s pacijentima kaže kako se pri samom ustajanju ujutro događa mnogo toga.

"Mijenja se krvni tlak, brzina disanja, moždani valovi...", objašnjava ona. OVe promjene su sve dio procesa oporavka tijela dok spavamo. Ako se prebrzo ustajemo, ne dobivamo potrebni "zamah", objašnjava.

Dobra vijest je da priprema za ustajanje znači nekoliko dodatnih minuta u krevetu. Malo rastezanje prije nego što napustite svoje utočište, piše NBC, olakšat će vam razbuđivanje, podići krvni tlak i zagrijati kralježnicu.

Ugledajte se na svog kućnog ljubimca - životinje instinktivno znaju kako se ponašati nakon buđenja. Psi se uvijek protegnu prije nego što skoče iz kreveta, pa to napravite i vi, vaše će vam tijelo biti zahvalno.

06.02.2018. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno