« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 mjeseci i 4 dana
VJEŽBAJ!

Jutarnja brza šetnja radi čuda

Jutarnja šetnja je odlična stvar, no kad bi uz to i lagano potrčali, vaše će vam zdravlje biti vrlo zahvalno za takvu jutarnju aktivnost

Malo brža šetnja, molim! ;)
Malo brža šetnja, molim! ;) (Arhiva)
Više o

šetnja

,

jutro

,

jutarnja šetnja

,

brza šetnja

Mmnogi među nama su već navukli tenisice na noge i krenuli na jutarnje trčanje, a drugi u šetnju. Tek toliko da znate, dosta ih vjeruje da jedino trčanje na duge staze donosi značajne zdravstvene dobrobiti, ali to nije tako. Čak i kratko trčanje može smanjiti rizik od smrti i poboljšati cjelokupno zdravlje. Konkretno, studija iz 2019. pokazuje da trčanje, neovisno o trajanju, smanjuje rizik od smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti za 27% te od raka za 23%.

Nadalje, kratkotrajno trčanje pomaže u izgradnji dosljedne navike vježbanja. To je način za postupno povećanje razine kondicije, bez rizika od prenaprezanja ili ozljeda koje mogu doći s duljim i intenzivnijim treninzima.

Lagano trčanje brzinom od 10 km/h povezano je s dugovječnošću, a osim fizičkih prednosti, tu su i one koje se tiču mentalnog zdravlja. Nedavna studija objavljena u časopisu Journal of Affective Disorders sugerira da trčanje može biti jednako učinkovito kao i antidepresivi po pitanju poboljšanja raspoloženja i mentalnog blagostanja.

Trčanje može biti i zajednička aktivnost koja doprinosi socijalizaciji. Pridruživanje grupi za trčanje ili trčanje s prijateljem može potaknuti druženje te pružiti motivaciju i odgovornost.

Drugim riječima, nedostatak vremena više nije izgovor da ostanete zavaljeni u kauču. Obujte čvrste tenisice i napravite krug po susjedstvu. Isplatit će se.

Dakle, sve u svemu, prvo nabavite dobre tenisice, a nakon toga će sve biti lakše i bolje ;)s

26.11.2023. 09:00:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    26.11.2023. 09:05
    cist zrak ujutro uz more super
Novi komentar
nužno
nužno