« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina
PRIJEVARA?

Jutarnja banana dijeta - čudotvorna ili lažna

Banane su poznate po tome što potiču probavu pa je to prvi dokaz da bi doručkovanje banana moglo zaista djelovati na mršavljenje

Banane
Banane (Shutterstock)
Više o

mršavljenje

,

banane

,

jutarnja banana dijeta

Jutarnju banana dijetu osmislila je farmaceutkinja iz Osake Sumiko Watanabe za svojega supruga Hitoshija koji je navodno izgubio oko 16 kilograma bez problema. Ovaj je način prehrane prvotno postao popularan preko usmene predaje, a zatim zahvaljujući i najpopularnijoj japanskoj društvenoj mreži Mixi, a navodno je jako učinkovit u smislu gubljenja kilograma. Dijeta se temelji na lako probavljivim i relativno otpornim škrobnim svojstvima banane koja ubrzavaju mršavljenje. Stvar je poprilično jednostavna - osoba za doručak jede samo banane, a za ručak, međuobrok i večeru štogod želi. Zvuči predobro? Da vidimo...

Banane su poznate po tome što potiču probavu pa je to prvi dokaz da bi doručkovanje banana moglo zaista djelovati. Banane imaju vlakna i škrobni sadržaj koju su sjajni za probavu. Međutim, banane istovremeno povećavaju razinu šećera u krvi stvarajući tako nalete energije koji pak brzo splasnu. Drugim riječima, ako doručkujete banane uskoro ćete opet osjetiti glad pa zato ne bi bilo loše da ih pomiješate s malo jogurta i kockica leda i napravite smoothie koji će kontrolirati apetit.

Realno gledajući, osim činjenice da potpomaže probavu, u smislu gubljenja težine banane i nemaju neku drugu vrijednost, smatra Kathleen M. Zelman iz WebMD-a, i zato će eventualni gubitak težine, ako ignorirate vježbanje i jedete što želite i koliko želite, pa čak izbjegavate alkohol i sladoled, u najboljem slučaju biti privremen.

Banane su sjajan izvor energije i imaju važno mjesto u svakom planu mršavljenja i dijeti, ali ne mogu same biti zaslužne za gubitak kilograma. Nije mudro ni čitavu dijetu temeljiti na jutarnjem doručkovanju banana - zdrav razum nalaže da nepažnja u jelu sigurno neće doprinijeti gubitku kilograma bez obzira na to koliko banana pojeli ujutro. Ipak, preporučljivo je jesti banane ujutro kako bi olakšali posao probavnom sustavu, no ako želite smršavjeti, jedenje ili izgladnjivanje ne ide bez vježbanja. Drugim riječima, morate trošiti više kalorija nego što ih unosite.

31.05.2011. 14:09:00
Novi komentar
nužno
nužno