« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
MAGNEZIJ

Jedan od važnijih načina riješavanja ljetnog umora

Važno je naglasiti da se magnezij ne može sintetizirati u tijelu te da je njegov unos nužan u obliku hrane, pića ili dodataka prehrani

Magnezij na razne načine...
Magnezij na razne načine... (Arhiva)
Više o

magnezij

,

korisnost magnezija

Magnezij sudjeluje u više od 300 enzimskih procesa u tijelu. Sudjeluje u ravnoteži kalcija u tijelu, mineralizaciji kostiju, u životnim procesima koji se kontinuirano odvijaju u tijelu kao što je prijenos živčanih impulsa, kontrakcija i opuštanje mišića, proizvodnja proteina i brojni drugi.

Važan je i kao elektrolit koji ima ulogu u održavanju ravnoteže tekućine u tijelu što je preko ljeta posebno važno s obzirom na pojačano znojenje zbog iznimno visokih temperatura.

Važno je naglasiti da se magnezij ne može sintetizirati u tijelu te da je njegov unos nužan u obliku hrane, pića ili dodataka prehrani. 

Namirnice koje obiluju magnezijem su cjelovite žitarice (posebno ječam i zob), orašasti plodovi, mahunarke te lisnato zeleno povrće.

No, apsorpciju magnezija iz spomenutih namirnica mogu ometati druge komponente kao što su određeni lijekovi, fitinska kiselina koja se nalazi u žitaricama i oksalati iz zelenog povrća.

Sve u svemu, magnezij vam je potreban!

23.07.2022. 14:20:05
Novi komentar
nužno
nužno