« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu
SAVJETI

Je li vježbanje stvarno ključ zdravlja?

Kad razmišljamo o vježbanju, obično nam je na prvom mjestu skidanje kilograma, što je zapravo prilično pogrešno, jer se radi o nečemu bez čega ne možemo...

Potrebno je, itekako...
Potrebno je, itekako... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

vježbanje

,

ključ zdravlja

Vježbate li? Redovno? Ne baš, jel'da... a kad vam kažemo da to zapravo nije samo moderno ili prolazni trend nego ključni faktor vašeg zdravlja? Kad to ovako postavimo, većina će se ipak malo zamisliti i, nadamo se, odlučiti da bi to trebali raditi svakodnevno.

Naime, bez obzira na vašu dob, tjelesnu kondiciju ili ciljeve, vježbanje donosi brojne koristi koje su od neprocjenjive važnosti za vaše tijelo i um.

Četiri stvari kod vježbanja su zapravo ključne:

Energija i vitalnost - iako se može činiti kontradiktorno, vježbanje zapravo povećava razinu energije i vitalnosti. Kada redovito vježbamo, poboljšavamo rad srca i pluća, što dovodi do bolje opskrbe kisika i, posljedično, diže vam se enegija, a s njom i vitalnost.

Mentalna dobrobit - vježbanje ima izniman utjecaj na naše mentalno zdravlje. Redovita tjelesna aktivnost pomaže u smanjenju razine stresa, tjeskobe i depresije. Tijekom vježbanja, tijelo oslobađa endorfine, prirodne "osjećajne" hormone koji nam pružaju osjećaj sreće i zadovoljstva. Osim toga, vježbanje može poboljšati san, povećati samopouzdanje i smanjiti rizik od razvoja mentalnih poremećaja.

Poboljšanje fizičkog zdravlja - vježbanje ima izvanredan utjecaj na naše tijelo. Redovita tjelesna aktivnost jača srce, poboljšava cirkulaciju, snižava krvni tlak i smanjuje rizik od mnogih kroničnih bolesti poput srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta raka. Osim toga, jača mišiće i kosti, poboljšava ravnotežu i fleksibilnost te pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine.

Poboljšanje kognitivnih funkcija - redovito vježbanje također ima pozitivan utjecaj na naše kognitivne funkcije. Studije su pokazale da vježbanje poboljšava pamćenje, koncentraciju i sposobnost donošenja odluka. Tjelesna aktivnost potiče protok krvi u mozgu, potiče rast novih moždanih stanica i jača veze između postojećih stanica, što rezultira boljim kognitivnim sposobnostima.

Dakle, vježbanje je stvarno prava stvar za vas....

08.05.2023. 09:00:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    08.05.2023. 10:11
    da ;)
  2. avatar
    armando
    08.05.2023. 10:11
    da ;)
Novi komentar
nužno
nužno