« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 mjeseci i 2 dana
SAVJETI

Idemo pokušati normalno zaspati večeras!

Svima jasno što ne bi trebali jesti ili piti prije spavanja, no i dalje uporno sve radimo pogrešno...

Ima li šanse da normalno zaspemo? O da, ima...
Ima li šanse da normalno zaspemo? O da, ima... (Arhiva)
Više o

piće

,

hrana

,

spavanje

,

san

Najvažnije slušati vlastito tijelo i to treba biti glavni savjet kad je u pitanju večera, kažu stručnjaci, a uz to nam je svima jasno što ne bi trebali jesti ili piti prije spavanja - primjerice, pića koja sadrže kofein i šećer, kao što su kava, crni čaj ili energetski napici jer nas drže budnima, pa je bolje izbjegavati ih prije odlaska na spavanje.

Uz to, treba izbjegavati obilne obroci s mnogo teško ili sporo probavljive hrane, kao što su namirnice od mesa ili one s previše masti, također su teške za želudac. Bolje je pojesti manji obrok i to serviran na tanjuru manjih dimenzija.

Polovicu tanjura neka čine svježe namirnice, poput povrća, četvrtinu hrana bogata proteinima, kao što su pureća prsa ili tofu, a zadnja četvrtina neka budu ugljikohidrati, primjerice krumpir. To će vaš organizam opskrbiti svim potrebnim nutrijentima i držati vas sitima tijekom noći.

Usto je važno osluškivati vlastiti tjelesni ritam i osobne prehrambene postupke i navike.

Stoga bi sirovu hranu, primijetite li da vam teže pada njezino konzumiranje kasno navečer, bilo dobro zamijeniti kuhanim povrćem.

Odgovor je u osluškivanju vlastitog tijela i bioritma, jer ak promijenite li naglo svoje navike, to će vrlo često rezultirati probavnim smetnjama, pa takva promjena može utjecati na faze spavanja i na snove.

Dogodi li se ponekad da prije spavanja posegnete za obrokom koji bi vam mogao otežati san, pokušajte prije večernjeg odmora olakšati posao probavnom traktu odlaskom u kratku šetnju ili uzimanjem čajeva za probavu, poput kombinacije komorača, anisa i kumina ili mente, savjetuje njemački nutricionist.

Uglavnom, probajte ove savjete, vjerujte nam da će vam pomoći zaspati...

29.10.2023. 20:00:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    30.10.2023. 10:14
    Lecii uvijek u isto vrijeme
Novi komentar
nužno
nužno