« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
SAVJETI

Idealna hrana za dijetu

Znate li koje to namirnice smanjuju osjećaj gladi, a samim tim i kilograme? Otkrivamo što biste to trebali jesti kako biste održali svoju liniju

Uzmite jabuku!
Uzmite jabuku! (Arhiva)
Više o

hrana

,

dijeta

,

apetit

Ukoliko planirate dijetu ili želite smanjiti unos hrane, evo koje namirinice vam pomažu u reguliranju apetita.

Jabuka

Idealno je pojesti jabuku pola sata prije obroka jer ona stvara osjećaj sitosti. Kako su pune vode i vlakana, jabuke su idealno voće za grickanje, a pojedina istraživanja su čak pokazala da tijelo potroši mnogo kalorija probavljajući jabuke.

Avokado

Ako pojedete pola avokada uz ručak ili poslije ručka, nećete osjećati glad cijelo popodne, tvrde nutricionisti. Prema studiji objavljenoj u časopisu Nutrition, žene koje pojedu pola avokada uz ručak pokazuju za 25 posto manju želju za hranom tri sata poslije obroka i u manjem su iskušenju da posegnu za grickalicama.

Juha

Juha je idealan početak svakog ručka. Osim toga što ćete poslije juhe pojesti 20 posto manje glavnog jela, dobra strana je što tanjur juhe sadrži vrlo malo kalorija, a puno vitamina i minerala. Također, juha fizički zauzima dosta mjesta u trbuhu, pa je jasno da poslije ne možete pojesti veliku količinu hrane.

Krastavci

Sadrže malo kalorija, a puno vode i to ih čini idealnom namirnicom za sve koji žele smršavjeti. Osim svježih, dobri su kiseli krastavčići, kao i drugo povrće iz zimnice, jer simulira proizvodnju hormona koji iz crijeva i želuca šalju mozgu impuls da ste siti. Ujedno djeluju i kao probiotici.

Ljute papričice

Kapsaicin koji se nalazi u njima ubrzava metabolizam, a nedavna studija Aveučilišta u Maastrichtu otkrila je da pomaže i u kontroli apetita. Ako dodate ¼ žličice čilija jelu, brže ćete se zasititi i manje pojesti, a tijekom dana ćete unijeti i do 25 posto manje kalorija.

Bademi

Orašasti plodovi, a naročito bademi, vrlo su korisni u suzbijanju osjećaja gladi jer su bogati zdravim nezasićenim mastima, proteinima i vlaknima. Ove tri hranjiva nutrijenta zajedno reguliraju metabolizam i razinu šećera u krvi, čiji pad je odgovoran za osjećaj gladi.

Voda

Kada smo čak i blago dehidrirani, može nam se činiti da smo gladni, jer su simptomi gladi i žeđi vrlo slični. Zato kada dobijete osjećaj gladi, popijte vodu i pričekajte 10 minuta jer su velike šanse da će vas proći.

16.07.2022. 18:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    17.07.2022. 08:53
    Puno puno.vode
Novi komentar
nužno
nužno