« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine
DA?

Hranu birajte prema - osjećajima

U određenim emotivnim stanjima preporučljivo je jesti namirnice koje će se na najbolji način izboriti s tim i pomoći nam da se što prije vratimo u normalu

Ljutnju gasi mlijeko i mliječni proizvodi
Ljutnju gasi mlijeko i mliječni proizvodi (Shutterstock)
Više o

hrana

,

ljutnja

,

tjeskoba

,

emocije

,

tuga

Hrana nam može znatno utjecati na raspoloženje, pa je u određenim emotivnim stanjima preporučljivo jesti namirnice koje će se na najbolji način izboriti s tim i pomoći nam da se što prije vratimo u normalu.

Evo namirnica koje biste trebali jesti u skladu s emocijama:

Ljutnja - hrana na bazi mlijeka poput jogurta, kefira, mlijeka ili sira ugasit će bijes sintezom inhibicijskih supstanci koje inače koče moždane aktivnosti. Inače, u tom smo stanju puni noradrenalina, pa ova hrana djeluje kao benzodiazepini, lijekovi poznati i kao anksiolitici.

Radost - veseli ljudi trebaju jesti povrće i voće, najzdravije namirnice koje će vam pomoći zadržati najpoželjniji osjećaj.

Tjeskoba - meso i riba lijek su za bezvoljnost i tjeskobu, a naročito lakše meso poput piletine ili puretine, a dobar su izbor i janjetina i teletina. No, na samom je vrhu riba koja će zahvaljujući moćnim omega-3 masnim kiselinama na najbolji način vratiti pozitivne emocije i prokrviti mozak..

Tuga - preporučuje se hrana koja će potaknuti izlučivanje serotonina u mozgu, a to su masnoće, slatkiši i žitarice. Ne čudi, stoga, da kad vas obuzme tuga zbog, primjerice, prekida s dragim volite zaroniti u slatkiše kako biste odagnali bol. Najbolji su izbor ipak - cjelovite žitarice koje će najduže održavati pozitivne osjećaje.

09.04.2017. 15:44:09
Novi komentar
nužno
nužno