« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine
JEDITE ZDRAVO!

Hranom protiv korone

Kako bi se izborio sa širokim spektrom prijetnji, imunološki sustav evoluirao je tako da uključuje mnoge specijalizirane tipove stanica koje komuniciraju i rade zajedno u borbi protiv infekcija

Bitna je prehrana
Bitna je prehrana (Arhiva)
Više o

hrana

,

voće

,

povrće

,

nutrijenti

,

korona

Za ispravan rad imunološkog sustava potrebne su određene hranjive tvari. Istraživač na Školi za ljudski razvoj i zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Southamptonu istraživao je ulogu prehrane u jačanju imunološkog sustava u borbi protiv infekcije covid-19.

Studija objavljena u BMJ Nutrition, Prevention & Health naglašava važnost prehrane u jačanju sposobnosti imunološkog sustava da se bori protiv infekcije.

Imunološki sustav

Imunološki sustav brani naše tijelo od infekcije, a imunološka memorija odnosi se na sposobnost imunološkog sustava da brzo prepozna antigen s kojim se tijelo prethodno susrelo i pokrene odgovarajući imunološki odgovor, piše News medical.

Mnogi čimbenici mogu promijeniti imunološki odgovor tijela.

Starenje se može povezati s gubitkom sposobnosti imunološkog sustava, što se naziva imunosenescencija. Imunosenescenciju karakteriziraju smanjenje imunoloških stanica, uključujući T limfocite, B limfocite, dendritične stanice, neutrofile, monocite, makrofage i prirodne stanice ubojice.

Jedan od čimbenika povezanih s imunosenescencijom je smanjenje imunoloških stanica iz koštane srži. Sve se to javlja u starijoj dobi pa bi to moglo biti razlog zašto su stariji ljudi podložniji covidu.

Pretilost je također povezana sa smanjenim imunološkim odgovorom. Pretile osobe obično imaju oštećenja u aktivnosti pomoćnih T limfocita, citotoksičnih T limfocita, B limfocita i prirodnih stanica ubojica. Također imaju smanjenu proizvodnju antitijela i interferona-gama (IFN-y). Stoga i pretilost predstavlja veći rizik od zaraze koronavirusom. Također, pretile osobe mogu imati lošiji odgovor na cijepljenje.

Prehrana i imunitet

Imunološki sustav funkcionira u svakom trenutku, ali specifične stanice postaju aktivirane prisutnošću patogena. Aktivacija dovodi do značajnog povećanja potražnje imunološkog sustava za supstratima koji proizvode energiju, uključujući masne kiseline, glukozu i aminokiseline.

Neke hranjive tvari, poput vitamina A i D, direktni su regulatori ekspresije gena u imunološkim stanicama.

One igraju ključnu ulogu u sazrijevanju, diferencijaciji i reakciji imunih stanica.

Antioksidansi također igraju ključnu ulogu u zaštiti organizma od oksidativnog stresa. Klasični antioksidativni vitamini uključuju vitamin C i E, uključujući antioksidativne enzime kao što su katalaza, peroksidaza i superoksid dismutaza.

Stoga je zdrava prehrana presudna u borbi protiv epidemije koronavirusa. Dobra prehrana pruža okruženje u kojem imunološki sustav može brzo i primjereno reagirati na infekciju. U međuvremenu, nedostatak hranjivih tvari čini tijelo i imunološki sustav nesposobnim za ispravan rad.

Ukratko, tijelo treba vitamine i minerale kako bi se uspješno borilo protiv teškog akutnog respiratornog sindroma koronavirus 2 (SARS-CoV-2).

U nekim slučajevima, čak i ako se osoba zarazi, imunološki sustav tijela može se lako boriti protiv patogena, smanjujući rizik od razvoja teške bolesti.

Pokazalo se da vitamini A, B6, folati, C, D i E, uključujući elemente u tragovima poput cinka, bakra, željeza i selena, igraju ključne uloge u potpori imunološkog sustava i smanjenju rizika od infekcija.

01.12.2020. 11:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    01.12.2020. 20:06
    puno vitamina c
Novi komentar
nužno
nužno