« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
SAVJETI

Hrana puna vlakana čuva srce

Povećanje udjela vlakana u prehrani može dovesti do smanjenja rizika za bolesti srca, utvrdili su britanski znanstvenici.

Uravnotežite prehranu
Uravnotežite prehranu (Shutterstock)
Više o

hrana

,

prevencija

,

srčane bolesti

,

vlakna

Srčane bolesti uzrok su možda i najvećeg broja smrti na svijetu, a kronični srčani bolesnici težak su teret svakom zdravstvenom sustavu, pa ne čudi da svaka vlada pokušava educiranjem stanovništva spriječiti rastući trend ovih bolesti koje počinju sve ranije.

Stoga su istraživači s University of Leeds su analizirali podatke prikupljene u Europi, SAD, Australiji i Japanu.

Pokazalo se kako je do smanjenja rizika za bolesti srca dolazilo već nakon povećanja dnevnog unosa vlakana za samo 7 grama, piše znanstveni časopis BMJ.

Najbolji izvori vlakana su integralne žitarice, voće i povrće, a preporuke stručnjaka glede ukupnog dnevnog unosa vlakana se kreću od 20 do 38 grama

23.12.2013. 18:25:00
Novi komentar
nužno
nužno