Hrana koja podiže razinu serotonina
Serotonin je neurotransmiter i hormon koji igra ključnu ulogu u regulaciji raspoloženja, sna i općeg mentalnog zdravlja

Serotonin je neurotransmiter poznat i kao hormon sreće jer značajno utječe na naše raspoloženje, kvalitetu sna, apetit i cjelokupno mentalno zdravlje. Nedostatak serotonina može dovesti do lošeg raspoloženja, razdražljivosti, nesanice, pa čak i depresije. Srećom, određene namirnice mogu potaknuti prirodnu proizvodnju serotonina u mozgu, a uključivanje tih namirnica u svakodnevnu prehranu jednostavan je i ukusan način za poboljšanje mentalnog zdravlja.
Namirnice bogate triptofanom
Ključna aminokiselina za sintezu serotonina je triptofan. Ljudski organizam ga ne može sam proizvesti, stoga ga moramo unositi hranom. Hrana bogata triptofanom uključuje jaja, sir, mlijeko, puretinu, piletinu i ribu poput lososa i tune. Mahunarke poput soje, graha i leće također su dobar izvor ove aminokiseline. Osim toga, orašasti plodovi, posebice bademi, orasi i indijski oraščići, odličan su izbor za međuobrok koji pridonosi boljem raspoloženju.
Složeni ugljikohidrati - saveznik serotonina
Za pretvorbu triptofana u serotonin važni su i ugljikohidrati jer pomažu prijenosu triptofana u mozak. Preporučuju se složeni ugljikohidrati poput cjelovitih žitarica, zobi, smeđe riže, integralne tjestenine i kvinoje. Osim što pomažu u sintezi serotonina, održavaju stabilnu razinu šećera u krvi, što dodatno utječe na stabilnost raspoloženja.
Voće i povrće koje veseli mozak
Određeno voće i povrće prirodno podiže razinu serotonina. Banane su najpoznatiji primjer jer sadrže i triptofan i vitamine B skupine koji pomažu njegovoj pretvorbi. Ananas, kivi i šljive također mogu potaknuti lučenje serotonina. Tamnozeleno lisnato povrće poput špinata i kelja bogato je folnom kiselinom, vitaminom B9, koji igra važnu ulogu u održavanju mentalnog zdravlja.
Omega-3 masne kiseline za dobar osjećaj
Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, poput masne ribe (losos, skuša, sardine) i sjemenki lana ili chia sjemenki, također podupiru proizvodnju serotonina. Omega-3 kiseline smanjuju upalne procese u tijelu i poboljšavaju komunikaciju između moždanih stanica.
Važnost uravnotežene prehrane
Iako određena hrana može pomoći, ključno je imati raznoliku i uravnoteženu prehranu, bogatu vitaminima i mineralima. Dovoljan unos vitamina B6 i B12, cinka i magnezija važan je za sintezu serotonina. Osim pravilne prehrane, redovita tjelovježba, boravak na suncu i kvalitetan san jednako su bitni čimbenici za prirodno povećanje razine hormona sreće.
Zdrave prehrambene navike uz male promjene mogu značajno utjecati na raspoloženje i kvalitetu života. Započnite već danas s dodavanjem ovih namirnica u svoju prehranu i pružite svom tijelu i umu ono što im je potrebno za sretniji i uravnoteženiji dan.
Novi komentar