« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
za dulji život

Hrana koja čuva mladost

Ovih šest namirnica štite nas od raznih problema koji prirodno dolaze s godinama

(Corbis)
Više o

zdrava prehrana

,

čokolada

,

zdrava hrana

,

maslinovo ulje

,

hrana koja pomlađuje

,

pomlađivanje

Postoji niz zdravstvenih problema koji se pojavljuju kako starimo, a neke je od njih moguće spriječiti ili olakšati adekvatnom prehranom. Pročitajte koje nas namirnice pomlađuju ili čak produljuju život

Maslinovo ulje

Razna su istraživanja pokazala da jednostruko nezasićene masne kiseline kojima obiluje maslinovo ulje smanjuju rizik od srčanih bolesti i raka. To ulje također sadrži antioksidanse poput polifenola koji igraju ključnu ulogu u zaštiti od nekih problema uzrokovanih starenjem, tako da nas svakodnevna upotreba maslinovog ulja u kuhinji pomlađuje.

Jogurt

Do sada nije provedeno istraživanje koje bi direktno povezalo konzumiranje jogurta s duljim životnim vijekom ili mladošću. Ali bitna je činjenica da je jogurt bogat izvor kalcija, čiji unos značajno smanjuje rizik od osteoporote, posebice kod žena. Osim toga, korisne bakterije iz jogurta pomažu kod bolesti crijeva, koje često dolaze sa starenjem.

Riba

Riba je bogat izvor omega-3 masnih kiselina. Te kiseline pomažu zadržati kolesterol na niskoj razini, što smanjuje rizik od začepljenja arterija i čuva zdravlje srca.

Čokolada

Kakao je neobično bogat flavanolima, koji su nužni za funkcioniranje krvnih žila. Zdrave krvne žile štite nas od visokog tlaka, dijabetesa tipa 2, bolesti bubrega te čak i od demencije.

Orašasti plodovi

Nedavno istraživanje pokazalo je da ljudi koji redovito konzumiraju orašaste plodove doista produžuju svoj životni vijek za dvije i pol godine. Budući da su ti plodovi bogati nezasićenim mastima, pružaju nam sličnu korist kao maslinovo ulje. Osim toga, bogat su izvor vitamina, minerala i raznih drugih antioksidansa.

Vino

Umjereno konzumiranje određenih alkoholnih pića štiti od bolesti srca, šećerne bolesti i gubitka  pamćenja povezanog sa starenjem. Na primjer, crno vino sadrži resveratrol - molekulu zaslužnu za sve navedene koristi.

25.09.2009. 10:39:56
Novi komentar
nužno
nužno