« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
EHHH...

Hrana izaziva depresiju?

Žene i muškarci koji jedu premalo voća i povrća imaju veći rizik da obole od depresije, a dodatno se povećava masnom prehranom

Pripazite što jedete
Pripazite što jedete (Arhiva)
Više o

hrana

,

depresija

Depresija ima više uzroka, no jedan od glavnih razloga zašto se pojavljuje mogao bi biti - prehrambene navike osobe.

Nije novost da nutritivno siromašna prehrana škodi tijelu, no sada se pokazalo da ima i veliki negativan utjecajna psihu. Rezultati istraživanja su pokazali da žene i muškarci koji jedu premalo voća i povrća imaju veći rizik da obole od depresije. Rizik se dodatno povećava kod muškaraca koji u organizam unose previše masnoća, a premalo omega-3 masnih kiselina. 

Ovo nije prva studija koja je otkrila da konzumiranjem više voća i povrća možemo umanjiti rizik od depresije, no i dalje ostaje nerazjašnjena točna veza između depresije i prehrambenih namirnica.

Znanstvenici vjeruju kako razni spojevi koji se nalaze u voću i povrću igraju ulogu u zaštiti mentalnog zdravlja.

Također, primjećuju kako hranjivi sastojci - posebno određeni vitamini i minerali - koji se nalaze u povrću i voću, snižavaju koncentraciju C-reaktivnog proteina u plazmi (CRP), biomarkera za upale koja je povezana s depresijom.

Razni minerali i vitamini (npr. magnezij, cink, selen) prisutni u voću i povrću mogu smanjiti koncentraciju C-reaktivnog proteina u plazmi.

"Povećan unos omega-3 masnih kiselina može utjecati na stanične membrane središnjeg živčanog sustava i sastav fosfolipida, što može promijeniti strukturu i funkciju  proteina te utjecati na neurotransmisiju serotonina i dopamina", stoji u zaključku studije.

Na depresiju, osim prehrane utječu i drugi čimbenici poput društvenog faktora te zdravstvenog stanja - kronični bolovi i bolest značajan su faktor kada govorimo o riziku za razvoj  depresije. 

Želite li poboljšati raspoloženje i umanjiti rizik za razvoj depresije u svoju svakodnevicu uvedite tjelovježbu jer potiče lučenje hormona sreće oksiticina i endorfina te jača imunitete čime prevenira bolesti. 

02.02.2020. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno