« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
ZDRAVLJE U ŠALICI

Hoćete smršaviti i imati niski kolesterol? Pijte čaj Earl Grey

Voćni ekstrakt bergamot naranče, kojim se aromatizira crni čaj Earl Grey, može pomoći u gubitku viška kilograma, smanjivanju kolesterola, te zaštititi od dijabetesa

Više o

dijabetes

,

zdravlje

,

čaj

,

kolesterol

,

bergamot

,

Earl Grey

Svi znamo da su zeleni, crni i bijeli čajevi ekstremno zdravi, no što je s ostalim varijacijama ovih biljnih napitaka? Nedavno istraživanje je pokazalo da crni čaj Earl Grey, točnije biljni ekstrakt bergamot naranče koji čaju daje specifični okus, pomaže u snižavanju kolesterol, gubitku kilograma te štiti od dijabetesa.

Znanstvenici su otkrili da citrusni polifenol iz ekstrakta bergamot naranče sprječava proizvodnju masnoća u krvi i apsorpciju kolesterola u crijevima te uz to ubrzava metabolizam. Istraživanje su proveli talijanski liječnici sa Sveučilišta Cantanzaro, a u studiji je sudjelovalo više od 200 volontera sa visokim razinama masnoća u krvi.

Nakon mjesec dana uzimanja tableta od bergamot naranče kod pacijenata je zamijećen pad u "lošem" LDL kolesterolu od 39 posto, šećer u krvi se smanjio za 22 posto, a udio "dobrog" HDL kolesterola skočio je za 41 posto.

"Bergamot, za razliku od ostalih agruma, sadržava ekstremno velike količine polifenola. Među njima su dvije vrste, brutelidin i metilidin, koje direktno inhibiraju biosintezu kolesterola, a djeluju slično kao i statini", rekao je dr. Vincenzo Mollace, voditelj istraživanja i profesor na farmaceutskom fakultetu Cantanzaro.

Slično istraživanje provedeno je u Australiji i to na uzorku od 700 pacijenata kod kojih je također zamijećen pad kako u kolesterolu tako i u šećeru u krvi, a neki su izgubili višak kilograma. Jedan volonter je u mjesec dana smršavio za nevjerojatnih 12 kilograma.

"Otkrio sam da su svi moji pretili pacijenti izgubili masne naslage oko trbuha. Iako ekstrakt bergamota nije uspješan kao statini u snižavanju kolesterola, riječ je o sigurnom biljnom proizvodu koji za čudo nema značajnije nuspojave", rekao je dr. Ross Walker, voditelj istraživanja provedenog u Sidneyju.

04.03.2012. 15:31:09
Novi komentar
nužno
nužno