« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
SAVJETI :)

Gljive su odlične za zdravlje!

Iako neki gljive smatraju povrćem, one su posebno carstvo živih organizama. Neke su otrovne, a neke izuzetno zdrave

Zdrave su, kao prvo...
Zdrave su, kao prvo... (Arhiva)
Više o

hrana

,

zdravlje

,

gljive

Gljive sadrže jako malo kolesterola i praktički nemaju masti ni natrija u svom sastavu. Sadrže kompleks vitamina D i na taj način gljive oslobađaju energiju iz masti, bjelančevina i ugljikohidrata u hrani.

Neke vrste gljiva potiču imunološki sustav i dobre su u borbi protiv raka. Linoleinska kiselina u gljivama sprječava nastanak raka dojke i prostate.

Gljive mogu konzumirati i dijabetičari jer ne sadrže masnoću i potiču normalno funkcioniranje jetre, gušterače i endokrinih žlijezda. Sadrže prirodan inzulin i enzime koje pomažu pri snižavanju šećera u krvi. Za vegetarijance je izrazito bitno da često konzumiraju gljive jer su one najveći izvor potrebnih sastojaka kojih nema u voću i povrću.

Nuspojave

Međutim, treba biti pažljiv s konzumacijom gljiva jer prevelika količina kod osjetljivih može uzrokovati mučninu, vrtoglavicu ili jake grčeve u želucu. Naravno, gljive uvijek treba kupovati kod pouzdanih dobavljača. Također, ako niste sigurni je li neka gljiva jestiva, radije ju ne dirajte kada ju ugledate u prirodi.

05.09.2022. 09:00:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    05.09.2022. 11:58
    Volim ih s pizzom:)
Novi komentar
nužno
nužno