« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
AAAA!

Glasni i bijesni su i zdravi

Istraživanje je pokazalo da osobe koje se ne libe izraziti svoje neslaganje vikanjem gotovo da i ne osjećaju stres

Urlanje na druge je zdravo za vas :)
Urlanje na druge je zdravo za vas :) (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

stres

,

svađa

,

bijes

,

sakrivanje emocija

Ako spadate u one koji imaju, kako se to obično kaže, kratak fitilj, nemojte žaliti zbog toga, jer je istraživanje Instituta za društvena istraživanja Sveučilišta Michigan pokazalo da su takvi ljudi zdraviji od onih koji potiskuju bijes i povlače se u kofliktnim situacijama. 

Analiza podataka gotovo dvije tisuće osoba starih od 33 do 84 godine pokazala je da su oni koji su jasno i glasno izražavali svoj bijes i ljutnju, recimo na poslu, popodneva provodili u apsolutnom miru, bez ikakvih loših emocija.

S druge strane, oni koji su bili pasivni i gomilali emocije u sebi, ne upuštajući se u rasprave i svađe osjećali fizičke tegobe, od običnih bolova pa sve do ozbiljnijih bolesti koje su se razvijale kao posljedica takvog ponašanja. 

Kod povučenijih su pronađene visoke razine kortizola, hormona stresa, dok je kod galamdžija bio na vrlo niskim razinama. 

Znanstvenicima nije preostalo ništa drugo nego da preporuče da ne izbjegavate svađe već da im se prepustite, kako ne bi osjetili sve negativne posljedice takvog ponašanja.

15.09.2013. 17:54:00
Novi komentar
nužno
nužno