« Život
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
ISTRAŽIVANJE

Facebook uzrokuje stres i tjeskobu, naročito ako imamo puno prijatelja

Korisnici najpopularnije društvene mreže koji imaju puno prijatelja i koji provode puno vremena na Facebooku najviše su izloženi stresu

Facebook izaziva stres
Facebook izaziva stres (Getty Images)
Više o

Facebook

,

stres

,

tjeskoba

Što više prijatelja imate na Facebooku to su veće šanse da vas obuzmu stres i tjeskoba, tvrdi novo istraživanje. Psiholozi su uvjereni da su one osobe koje su poprilično ovisne o korištenju ove društvene mreže mogu biti zahvaćeni takozvanom 'facebookovskom tjeskobom'.

Negativni učinci korištenja stranice, koja usput rečeno ima preko 500 milijuna članova, jači su od svih prednosti (kontakt s obitelji i prijateljima), navodi se u Daily Mailu. Do ovih zaključaka došli su stručnjaci sa Sveučilišta Napier u Edinburghu provevši istraživanje nad skupinom studenata i o tome kako se služe Facebookom. Velik dio njih izjavio je da se osjeća jako loše kad odbije nečiji zahtjev za prijateljstvom, a deset posto njih tvrdi da ih samo korištenje Facebooka čini živčanima i izaziva u njima tjeskobu. Drugi pak ne mogu podnijeti pritisak da uvijek moraju biti zabavni i zanimljivi, treći su pak ljubomorni na one koji imaju jako puno prijatelja ili se više zabavljaju od njih. Prema riječima Kathy Charles s navedenog sveučilišta, koja je i provela istraživanje, upravo oni koji imaju najviše prijatelja, koji najviše koriste Facebook i koji na njemu na ovaj ili onaj način provode najviše vremena najviše pate od stresa i tjeskobe.

17.02.2011. 20:20:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ZarađujemMasno
    17.02.2011. 23:00
    ovo su takve glupsti za nevjervati
Novi komentar
nužno
nužno