objavljeno 17.02.2011. 20:20:00
ISTRAŽIVANJE

Facebook uzrokuje stres i tjeskobu, naročito ako imamo puno prijatelja

Korisnici najpopularnije društvene mreže koji imaju puno prijatelja i koji provode puno vremena na Facebooku najviše su izloženi stresu

Facebook izaziva stres
Facebook izaziva stres (Getty Images)

Što više prijatelja imate na Facebooku to su veće šanse da vas obuzmu stres i tjeskoba, tvrdi novo istraživanje. Psiholozi su uvjereni da su one osobe koje su poprilično ovisne o korištenju ove društvene mreže mogu biti zahvaćeni takozvanom 'facebookovskom tjeskobom'.

Negativni učinci korištenja stranice, koja usput rečeno ima preko 500 milijuna članova, jači su od svih prednosti (kontakt s obitelji i prijateljima), navodi se u Daily Mailu. Do ovih zaključaka došli su stručnjaci sa Sveučilišta Napier u Edinburghu provevši istraživanje nad skupinom studenata i o tome kako se služe Facebookom. Velik dio njih izjavio je da se osjeća jako loše kad odbije nečiji zahtjev za prijateljstvom, a deset posto njih tvrdi da ih samo korištenje Facebooka čini živčanima i izaziva u njima tjeskobu. Drugi pak ne mogu podnijeti pritisak da uvijek moraju biti zabavni i zanimljivi, treći su pak ljubomorni na one koji imaju jako puno prijatelja ili se više zabavljaju od njih. Prema riječima Kathy Charles s navedenog sveučilišta, koja je i provela istraživanje, upravo oni koji imaju najviše prijatelja, koji najviše koriste Facebook i koji na njemu na ovaj ili onaj način provode najviše vremena najviše pate od stresa i tjeskobe.

17.02.2011. 20:20:00
http://m.metro-portal.hr/facebook-uzrokuje-stres-i-tjeskobu-narocito-ako-imamo-puno-prijatelja/55491/