« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
ZANIMLJIVO

Evo zašto trebate jesti više povrća

Ako recimo želite unositi više proteina biljnog porijekla, možda je pravo vrijeme da to učinite i saznate kako

Zašto jesti povrće?
Zašto jesti povrće? (Arhiva)
Više o

meso

,

povrće

Smanjena konzumacija mesa i uključivanje više bilja u prehranu, osim što je u trendu, za sobom donosi i brojne benefite. Zbog medijske popularizacije, sve se više ljudi "odlučuje" na biljnu prehranu iz različitih razloga.

Biljna prehrana je prehrana kod koje većina nutrijenata dolazi iz voća, povrća, orašastih plodova, sjemenki, ulja, žitarica, mahunarki i graha.  Donosimo 5 savjeta kako da vam prijelaz na biljnu prehranu bude što lakši.

1. Budite fleksibilni

Ne morate potpuno izbaciti meso iz prehrane, možete do uštede i dobrobiti za zdravlje ako jednostavno jedete manje mesa. To bi značilo da ćete jesti većinu vremena biljne namirnice i nekoliko puta tjedno jesti meso.

2. Začinite tofu

Tofu ili "sir od soje", svježi je proizvod dobiven koagulacijom sojinog mlijeka pomoću koagulanta (limunovog soka, nigarija ili kalcijevog sulfata). Tofu se u trgovinama može pronaći u različitim varijantama, poput svježeg tofua, svilenog tofua (izvrstan za kolače i kreme), dimljenog i mariniranog, pa čak i u obliku tofuneze i namaza te salame i kobasica. Ako želite sami začiniti svoj tofu (a znamo da može biti jako "praznog" okusa,  koristiti teriyaki sos, umak od sezama ili đumbira, a možete dodati i ljuti umak po želji.

3. Osvježite jelovnik

Slanutak je odličan u humusu, a crni grah je odličan za juhu, ali miješani grah daje i više okusa, tekstura i boja jelu. Potražite takve namirnice kod lokalnih proizvođača gdje mogu biti i malo jeftiniji. Ukratko, dodajte neke nove namirnice obrocima kako biste svakog dana jeli raznoliko.

4. Isprobajte zamjene za meso

Ako vam grahorice i tofu nisi ni prvi niti posljednji izbor, puno je namirnica koje možete isprobati. Postoji i "meso" koje se radi od bilja, a neke kažu stvarno imaju okus i teksturu mesa. Isto tako postoji puno portala i stručnjaka koji o ovoj temi govore na društvenim mrežama, a koji vam mogu pomoći da naučite kako dodati okuse, razne umake i začine namirnicama.

5. Koristite umami

Naziv potječe iz japanskog jezika, a u slobodno prijevodu najčešće se navodi kao "ukusan", "slastan", "tečan". Teško ga je doslovno opisati jer označava osjećaj potpunosti okusa i užitka u jelu, ali se kaže da je on ustvari peti okus. Umak od rajčice, soja sos, gljive i miso su umami hrana a mogu se koristiti u pripremi raznih jela ili marinada. Začinima možete okus dodatno obogatiti.

10.09.2022. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno