« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
SAVJETI

Doručak koji radi više štete nego koristi

Rijetki imaju vremena i mogućnosti doručkovati kako treba, pa ako spadate među takve, evo tri vrste doručka koje treba izbjegavati pod svaku cijenu

Što se NE jede za doručak
Što se NE jede za doručak (Shutterstock)
Više o

doručak

,

zdrav doručak

,

nezdravi obrok

Doručak je, ili bi barem trebao biti, najzdraviji obrok u danu. Ako je kvalitetan, pokrenut će organizam i pomoći nam da izdržimo sve napore do sljedećeg obroka.

No, nažalot, rijetki imaju vremena i mogućnosti doručkovati kako treba, pa ako spadate među takve, evo tri vrste doručka koje treba izbjegavati pod svaku cijenu:

Doručak iz pekare - peciva, krafne i ukusni smotuljci od tijesta koje kupujemo u pekari vrlo su ukusni i zasitni, no isto tako ovi proizvodi često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera što i nije dobra kombinacija za početak dana. Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato tijesto je masno, teško probavljivo i siromašno nutritivnim vrijednostima koja su vašem organizmu prijeko potrebna za normalan rad. Volite li ujutro pojesti pecivo, odaberite ono od cjelovitih žitarica te ga začinite mliječnim namazom ili maslacem i marmeladom.

Engleski doručak - podrazumijeva masnu, tešu i kaloričnu hranu poput pečenih jaja sa špekom, bijeli kruh ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima. Osim ako ne radite teški fizički posao, ovakav doručak vašem tijelu doista nije potreban i ono će ga dugo i teško probavljati. Velike količine nezdravih masnoća završiti će u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koja su mu potrebna. Volite li ujutro pojesti jaje, najbolje bi ga bilo skuhati i kombinirati uz krišku prepečenog kruha i čaj.

Voćni jogurti i sokovi - iako na njima piše kako su sto posto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak natašte trenutno će vam dati energije, ali vam je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrijednost. Radije posegnite za pravim voćem koje sadrži i vlakna potrebna za regulaciju probave te ga obogatite zdjelicom žitarica. Isto vrijedi i za voćne jogurte tako da radije odaberite nezaslađeni probiotik pojačan kriškom prepečenog kruha i marmelade.

04.07.2018. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno