« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
ZNATE LI?

Djeca su sretna kad jedu zdravu hranu

Kao što vjerojatno znate, mentalno zdravlje djeteta snažno je povezano s vrstom hrane koju svakodnevno konzumira, pokazuje studija koja je istražila važnu ulogu zdrave prehrane od prvih godina života

Kuhajte zdravo za njih
Kuhajte zdravo za njih (Arhiva)
Više o

djeca

,

zdrava hrana

Djeca žele i vole zdravu hranu, vjerovali vi to ili ne, jer takve vijesti šire samo roditelji kojima se ne da kuhati kako treba - da budemo kristalno jasni oko toga!

Mentalno zdravlje starije školske djece posebno se poboljšava uzimanjem dobrog doručka i ručka kao i svakodnevnim unosom voća i povrća, prema istraživanju koje je obuhvatilo 9000 djece u Ujedinjenom Kraljevstvu, a provedeno je na Sveučilištu East Anglia u Norwichu.

Prof. Ailsa Welch, voditeljica studije objavljene u rujnu, kaže da prehrana djece ima mnogo ili čak više utjecaja na mentalno zdravlje djece nego na to svjedoče li onasvađi roditelja ili čak nasilju.

>> Djeca koja jedu s roditeljima manje se debljaju >>

Prema studiji, djeca koja preskaču doručak lošijeg su mentalnog zdravlja, a djeca koja konzumiraju pet ili više porcija voća i povrća na dan imaju najbolje rezultate na testovima.

"Povezanost između prehrane i tjelesnog zdravlja dobro je poznata, no do danas nije se mnogo znalo o tome kakvu ulogu prehrana igra u emocionalnom zadovoljstvu djeteta", kaže Welch.

"Sve se više priznaje koliko je važni mentalno zdravlje i radost u najranijoj dobi, posebno zato što se mentalni zdravstveni problemi adolescenata često nastavljaju u odrasloj dobi i vode lošijim životnim rezultatima i postignućima".

U testiranju su znanstvenici ispitivali djecu o prehrambenim navikama, a proučili su i druge faktore kao što  su radost, sposobnost opuštanja i odnosi s drugim ljudima.

>> Zdrava hrana za djecu: Najmlađi prihvaćaju prehrambenu revoluciju na svom meniju >>

U obzir su uzeli i druge faktore koji bi mogli utjecati na dobrobit djeteta - problematični odnosi u obitelji, na primjer.

Nutricionisti odavna ističu da zdrava prehrana podrazumijeva unos pet porcija voća ili povrća na dan.

Prema studiji dijete od šest godina trebalo bi pojesti 230 grama povrća i 210 grama voća na dan.

U dobi od 13 godina, djevojčice bi trebale pojesti 320 grama povrća i 300 grama voća, a dječaci u količini 390, odnosno 360 grama.

>> Kako nagovoriti djecu na zdravu prehranu? Lako! >>

I povrće i voće može biti sirovo ili kuhano, a u unos se računa i kada je povrće i voće korišteno u pripremi toplih obroka.

12.11.2021. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    12.11.2021. 09:08
    Treba ih učiti na povrće
Novi komentar
nužno
nužno