« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
HENDIKEP U STARTU

Dijete su teške jer usporavaju metabolizam

Vjerovali ili ne, restrikcija unosa kalorija usporava metabolizam, a time gubljenje kilograma postaje dvostruko teže

Fotografija vijesti
Više o

dijeta

,

mršavljenje

,

višak kilograma

,

usporeni metabolizam

,

vitka linija

Nakon dugogodišnjeg istraživanja znanstvenici su uočili da pridržavanje dijete usporava metabolizam, odnosno tijelo reagira na smanjeni unos kalorija i čuva uskladištenu energiju, a time mršavljenje postaje, doslovce, dvostruko teže.

Pitate se kako? Većina popularnih dijeta bazira se na službenoj preporuci liječnika koja tvrdi da će rezanje 500 kalorija iz dnevnog unosa za tjedan dana rezultirati gubitak od pola kilograma. Također, ako na dnevnoj bazi unosite 100 kalorija manje onda ćete kroz godinu dana srezati 4,5 kilograma.

Ta službena procjena je kriva jer pretpostavlja da je gubljenje kilograma kontinuirano, odnosno ne uzima se u obzir usporavanje metabolizma. Prema novim saznanjima mršavljenje je dvostruko teže, umjesto da u godini dana skinete 4,5 kilograma izgubit ćete samo 2,2 kilograma.

Srećom, američki znanstvenici su se bacili na posao i kreirali novu formulu koja je uzela u obzir metabolizam te izračunava koliko kalorija morate spržiti na dnevnoj bazi, bilo restrikcijom ili vježbanjem, kako bi postigli željenu liniju.

Stručnjaci kažu kako si ljudi ne bi smjeli postavljati visoke ciljeve jer mršavljenje nije sprint nego maraton, te da je gubitak od 2 dekagrama tjedno sasvim solidan ritam.

Ako želite baciti pogled na simulator američkog nacionalnog instituta za dijabetes i bolesti bubrega posjetite stranicu bwsimulator.niddk.nih.gov ili stisnite ovdje.   

21.02.2012. 16:56:53
Novi komentar
nužno
nužno