« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
PITANJE...

Dijete s jajima - da ili ne?

Tvrdo kuhana jaja odličan su izvor bjelančevina koje daju osjećaj sitosti, no nova dijeta bazirana na kuhanim jajima možda je otišla predaleko

Dobra ili loša dijeta?
Dobra ili loša dijeta? (Arhiva)
Više o

hrana

,

dijeta

,

jaja

Trebalo je samo malo pričekati i pojavila se - dijeta s kuhanim jajima... koja je, naravno, dočekala skepsom kod stručnjaka, a veseljem kod korisnika koji ne moraju previše razmišljati što jedu.

No, ima li takva dijeta utemeljenja u nutriciozimu i trebat li se brinuti? Evo par odgovara na najčešća pitanja.

Nakon što je Women's Health objavio smjernice nove dijete, ona se sve širi. Glavna namirnica na kojoj se bazira su kuhana jaja, no uključuje i bjelančevine iz ribe i mesa, povrće bez škroba (zeleno lisnato povrće, brokula, paprika, šparoge i mrkva), mali dio voća (bobice, limun, grejp i lubenica) te minimalan unos masti (putar, majoneza i kokosovo ulje).

>> Dijeta s jajima skida kile kao od šale >>

Ova dijeta ne propisuje da živite samo na jajima, već da u obroku kombinirate jaja s nekom od navedenih namirnica. Primjerice, dva jaja s voćem za doručak ili povrće s jajima za ručak ili večeru.

Malo ugljikohidrata, malo kalorija

Potpuno izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane pomoći će vam izgubiti kilograme, no ne na zdrav način.

Nutricionisti smatraju da dijeta bazirana na kuhanim jajima ne pruža sve hranjive tvari potrebne tijelu. Primjerice, sugerira se izbjegavanje procesuirane hrane i povrća poput krumpira, kukuruza, graška i drugih grahorica, te voća poput banana, ananasa, sušenog voća i slično.

>> Koliko trebate pojesti jaja dnevno? >>

Na koncu, stručnjaci ističu da su kuhana jaja odlična namirnica, no nekoliko jaja dnevno i ne mora donijeti samo prednosti. Ne treba zaboraviti, premda su jaja zdrava, također su izvor kolesterola i zasićenih masti.

16.08.2021. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno