« Knjiga
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
VELIKANI

Čudni rituali najvećih pisaca

Pisanje je jedan od poslova koji se čini neobično jednostavnim svima koji se njime ne bave

Najveća djela nastaju na ekscentrične načine
Više o

pisci

,

Honore de Balzac

,

Ernest Hemingway

,

pisanje

,

navike

,

Victor Hugo

,

Truman Capote

,

ekscentrik

Velika imena pisane riječi češće se nalaze na naslovnicama zbog svojih običaja nego zbog književnosti, a kad vidite kako su neki od najvećih izazivali svoje muze, bit će vam jasno i zašto. Naravno, ovdje se radi o navikama koje su daleko zabavnije od priče autorice Harry Pottera tipa "sjedila sam u kavani, pisala sam"....

Ernest Hemingway

Veliki američki pisac shvatio je da mu rečenice izlaze najbolje kad stoji, pa je, recimo, tijekom stvaranja Starca i mora usvojio prilično neobičnu dnevnu rutinu: dizao se zorom, pisao stojećki na svojoj pisaćoj mašini do podneva, a onda bi navalio na obližnji bar. Kako je on to sam opisao - done by noon, drunk by three ...

Truman Capote

Hedonistički pristup, koji se dobro osjeti i u njegovim knjigama, sastojao se od ugađanja sebi na sve moguće načine. Prije nego što krene pisati, Capote bi skuhao kavu, pripremio cigarete i pepeljare i zatim bi se izvalio na krevet ili kauč i provodio sate pušeći i srčući kavu. Naravno, kako je poslijepodne odmicalo, s kave se prebacio na čaj od mente, a zatim su na red dolazili prvo sherry a za kraj preko nekoliko martinija.

Honore de Balzac

Naizgled normalna navika, da si čovjek skuha kavicu pa se baci na posao, kod Balzaca se pretvorila u nešto između ovisnosti i opsesije, jer količine kave koje je on gutao normalnog bi smrtnika stjerale u grob u prilično mladoj dobi. Turske je kave pio toliko da je jednom prilikom izdržao 48 sati neprestano pišući.

Victor Hugo

Hugo je dobro poznavao sam sebe i svoju naviku da sve što baš ne mora napraviti odmah ostavi za jedno tjedan dana, stoga je svoja remek djela Jadnici i Zvonar crkve Notre Dame napisao potpuno gol. Preciznije, skinuo je svu odjeću, naredio sluzi da je sakrije zajedno sa svom ostalom i na taj se način prisilio da ostane u kući i piše.

 

17.01.2012. 17:09:44
Novi komentar
nužno
nužno