objavljeno 17.01.2012. 17:09:44
VELIKANI

Čudni rituali najvećih pisaca

Pisanje je jedan od poslova koji se čini neobično jednostavnim svima koji se njime ne bave

Najveća djela nastaju na ekscentrične načine

Velika imena pisane riječi češće se nalaze na naslovnicama zbog svojih običaja nego zbog književnosti, a kad vidite kako su neki od najvećih izazivali svoje muze, bit će vam jasno i zašto. Naravno, ovdje se radi o navikama koje su daleko zabavnije od priče autorice Harry Pottera tipa "sjedila sam u kavani, pisala sam"....

Ernest Hemingway

Veliki američki pisac shvatio je da mu rečenice izlaze najbolje kad stoji, pa je, recimo, tijekom stvaranja Starca i mora usvojio prilično neobičnu dnevnu rutinu: dizao se zorom, pisao stojećki na svojoj pisaćoj mašini do podneva, a onda bi navalio na obližnji bar. Kako je on to sam opisao - done by noon, drunk by three ...

Truman Capote

Hedonistički pristup, koji se dobro osjeti i u njegovim knjigama, sastojao se od ugađanja sebi na sve moguće načine. Prije nego što krene pisati, Capote bi skuhao kavu, pripremio cigarete i pepeljare i zatim bi se izvalio na krevet ili kauč i provodio sate pušeći i srčući kavu. Naravno, kako je poslijepodne odmicalo, s kave se prebacio na čaj od mente, a zatim su na red dolazili prvo sherry a za kraj preko nekoliko martinija.

Honore de Balzac

Naizgled normalna navika, da si čovjek skuha kavicu pa se baci na posao, kod Balzaca se pretvorila u nešto između ovisnosti i opsesije, jer količine kave koje je on gutao normalnog bi smrtnika stjerale u grob u prilično mladoj dobi. Turske je kave pio toliko da je jednom prilikom izdržao 48 sati neprestano pišući.

Victor Hugo

Hugo je dobro poznavao sam sebe i svoju naviku da sve što baš ne mora napraviti odmah ostavi za jedno tjedan dana, stoga je svoja remek djela Jadnici i Zvonar crkve Notre Dame napisao potpuno gol. Preciznije, skinuo je svu odjeću, naredio sluzi da je sakrije zajedno sa svom ostalom i na taj se način prisilio da ostane u kući i piše.

 

17.01.2012. 17:09:44
http://m.metro-portal.hr/cudni-rituali-najvecih-pisaca/67347/