Čokolada nam spašava život
Važno je da se radi o tamnoj vrsti s visokim udjelom kakaa jer ona ima posebne sastojke koji utječu na ljudsku psihu
Umjereno konzumiranje tamne čokolade značajno smanjuje rizik od depresije, zaključila je skupina britanskih znanstvenika, a prenosi Daily Mail.
Stručnjaci sa University Collegea London proveli su anketu u kojoj je sudjelovalo više od 13 tisuća ljudi. Usredotočili su se na utvrđivanje odnosa između konzumacije čokolade i pojave depresije.
Da bi to učinili, volonterima su postavljena pitanja o količini i vrstama slatkiša koje jedu i njihovom emocionalnom stanju.
Znanstvenici su uzeli u obzir i čimbenike kao što su razina tjelesne aktivnosti i prisutnost loših navika, posebno pušenja.
Rezultati su pokazali da su ljubitelji tamne čokolade znatno manje skloni depresiji nego oni koji je uopće ne jedu.
Ispitanici koji su dva dana konzumirali tamnu, gorku čokoladu, imali su 70 posto manje znakova te bolesti. Osim toga, kod četvrtine sudionika ankete koji su redovito jeli 104 do 454 g toga slatkiša, vjerojatnost razvoja depresije smanjila se za 58 posto u usporedbi s onima koji nisu uključili čokoladu u svoju prehranu.
Znanstvenici naglašavaju da takav učinak ima samo čokolada s visokim udjelom kakaa. Postoji niz mehanizama kojima čokolada može spriječiti pojavu depresije ili umanjiti njezine simptome, napominju istraživači.
Kažu da je tajna u tome što gorka čokolada sadrži posebne sastojke koji imaju određeni utjecaj na ljudsku psihu.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar