« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 9 mjeseci
MLJAC

Čokolada nam spašava život

Važno je da se radi o tamnoj vrsti s visokim udjelom kakaa jer ona ima posebne sastojke koji utječu na ljudsku psihu

Treba vam zalogaj? Uzmite!
Treba vam zalogaj? Uzmite! (Arhiva)
Više o

depresija

,

čokolada

Umjereno konzumiranje tamne čokolade značajno smanjuje rizik od depresije, zaključila je skupina britanskih znanstvenika, a prenosi Daily Mail.

Stručnjaci sa University Collegea London proveli su anketu u kojoj je sudjelovalo više od 13 tisuća ljudi. Usredotočili su se na utvrđivanje odnosa između konzumacije čokolade i pojave depresije.

Da bi to učinili, volonterima su postavljena pitanja o količini i vrstama slatkiša koje jedu i njihovom emocionalnom stanju.

Znanstvenici su uzeli u obzir i čimbenike kao što su razina tjelesne aktivnosti i prisutnost loših navika, posebno pušenja.

Rezultati su pokazali da su ljubitelji tamne čokolade znatno manje skloni depresiji nego oni koji je uopće ne jedu.

Ispitanici koji su dva dana konzumirali tamnu, gorku čokoladu, imali su 70 posto manje znakova te bolesti. Osim toga, kod četvrtine sudionika ankete koji su redovito jeli 104 do 454 g toga slatkiša, vjerojatnost razvoja depresije smanjila se za 58 posto u usporedbi s onima koji nisu uključili čokoladu u svoju prehranu.

Znanstvenici naglašavaju da takav učinak ima samo čokolada s visokim udjelom kakaa. Postoji niz mehanizama kojima čokolada može spriječiti pojavu depresije ili umanjiti njezine simptome, napominju istraživači.

Kažu da je tajna u tome što gorka čokolada sadrži posebne sastojke koji imaju određeni utjecaj na ljudsku psihu.

28.07.2020. 21:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    28.07.2020. 21:34
    volim je samoje tvrda:)no dobra je za smanjenje kolesterola
  2. avatar
    Cranberry
    30.07.2020. 12:36
    Meni pregorka
  3. avatar
    armando
    30.07.2020. 18:55
    da tvrda i pregorka ali zdrava:)))))*********
Novi komentar
nužno
nužno