« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
HLAD

Kako se rashladiti?

Teže ćete podnijeti vrućine ako se otuširate u hladnoj vodi i popijete vodu s ledom, jer će vam to samo otežati podnošenje visokih temperatura

Vreli dani...
Vreli dani... (Arhiva)
Više o

napitak

,

hlad

Vrućina umara i jednostavno ne možete niti razmišljati, a kako su došle na red i vrućine, trebali bi nešto napraviti... ali što?

Primjerice, bolje je istuširati se mlakom vodom jer hladna na neprirodan način snižava temperaturu tijela pa ono nema dovoljno vremena prirodno se suprotstaviti vanjskoj temperaturi.

Površinski receptori kože, kažu znanstvenici, pomažu da se čak i na ovako visokim temperaturama osjećamo ugodno.

Ti receptori, koji savršeno mjere vanjsku temperaturu, automatski šalju signale organizmu treba li ga rashladiti ili ugrijati.

Ako je vani jako vruće, organizam će pojačati protok krvi kako bi što više topline izašlo iz tijela pa se tada pojačano znojimo, a površinski sloj znoja na koži tada započinje proces rashlađivanja organizma.

Osim tuširanja hladnom vodom, ne preporučuje se ni ispijanje pretjerano hladnih napitaka.

"Sličan učinak ima ispijanje ledeno hladnih napitaka jer se vaš rashlađeni organizam nakon toga mora ponovno prilagoditi vrelini koja vlada u okolini te pritom samo trošite energiju", pojašnjava dr. Dirk Skowasch, stručnjak za internu medicinu, kardiologiju i pulmologiju.

Hladna vas pića trenutačno rashlađuju, no mogu rezultirati stezanjem krvnih žila pri čemu se smanjuje gubitak topline.

Hladna pića rashlađuju samo gornji dio probavnog sustava i brzo poprimaju temperaturu tijela, zbog čega ne smanjuju temperaturu cijelog organizma.

29.07.2020. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  armando
  29.07.2020. 10:41
  najbolje ventialtor hladni tus more hladno piće
 2. avatar
  Cranberry
  30.07.2020. 12:49
  ha najbolje more
 3. avatar
  armando
  30.07.2020. 19:03
  da sada je pretoplo 26:)))))))))
Novi komentar
nužno
nužno