« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ZA VAS I ZA BEBU

Budite vitki tijekom i nakon trudnoće

Trenerica poznatih i slavnih Tracy Anderson samo za Metro savjetuje kakva je prehrana i tjelovježba najbolja za trudnice

(Romina N McGuinness/MWN)
Više o

trudnoća

,

trudnica

,

prehrana

,

dijete

,

Tracy Anderson

,

beba

,

vježba

Trudnoća ne znači uvijek da morate prekinuti svaku fizičku aktivnost i samo gomilati višak kilograma. Fitness trenerica slavnih osoba Tracy Anderson, čije su klijentice i Madonna i Gwyneth Paltrow, čitateljicama Metroa savjetuje kako da ostanu predivne tijekom i nakon trudnoće.

Planiranje

Žene koje žele zatrudnjeti odmah bi se trebale riješiti loših navika, vježbati i pročistiti svoje tijelo. Svrha čišćenja organizma je naviknuti se na zdravu i laganu hranu te izbaciti višak šećera. Osim toga, trebalo bi jesti hranjive namirnice kao što su punozrnate žitarice, lagano meso, povrće, voće i orašaste proizvode.

Što se vježbanja tiče, najbolje je baviti se nečime na što je vaše tijelo naviklo i čega se možete držati tijekom cijelih devet mjeseci.

''Tijelo se drastično mijenja pa je ključno imati strategiju'', naglašava Anderson. Kad žene zatrudne ne shvaćaju da će se štetne navike nastaviti i nakon što dijete rodi. Ono što je važno jer mentalno i fizičko zdravlje majke.

Devet mjeseci

Prehrana

Zdrava prehrana tijekom trudnoće zbilja je od presudne važnosti, zato je bitno jesti pod motom ''kvaliteta, a ne kvantiteta'' jer će beba trebati hranjive tvari kako bi se pravilno razvila. Zato uživajte, slušajte i učite kako biste svladali želju za hranom.

''Mnoge žene imat će jaku želju za čokoladom i kavom'', objašnjava Anderson. ''Zato budite pametne i jedite voćne kaše kako biste svladale tu želju.''

Neka vam prehrana bude fleksibilna jer, iako ćete htjeti jesti samo ono što je dobro za vas, shvatit ćete da neku zdravu hranu nećete moći podnijeti. Anderson, primjerice, nije mogla jesti prženu piletinu, koja je inače jedna od njezinih omiljenih jela.

Jedite hranu koja je puna folne kiseline, što je ključno u prvom tromjesečju - dobri izvori su kelj, prokulica, pureća prsa i quinoa. Slobodno jedite i svježe voće, kao što su jabuke, borovnice, jagode, datulje i breskve.

Vi jedete, ali i ne jedete za dvoje - morate svom djetetu dati sve što mu treba kako bi se razvilo, ali ne smijete jesti previše i ugroziti svoje zdravlje.

Tjelovježba

Vježbajte kako bi vaši mišići bili čvrsti. Samo hodanje vam neće pomoći jer se mišići i tkivo stalno rastežu, stoga pazite da vam koža bude blizu mišića kako biste brže vratili čvrstoću.

''Pazite na donji dio leđa i ne činite ništa agresivno u području zglobova. Skakanje je loše, pa korištenje trampolina ne dolazi u obzir'', savjetuje Anderson. Nađite vremena za lagano dizanje utega, te kardio i vježbe na prostirci. Izbjegavajte pretjerano znojenje koje može biti opasno. Anderson predlaže da slušate svoje tijelo dok trudnoća napreduje te da imate sliku kako želite izgledati kad se dijete rodi. Razmišljanje o ''seksi'' i ''vitkom'' držat će vas motiviranima.

Nakon poroda

Dojenje je prirodan način pomaganja ženama da vrate dobru figuru jer pomaže da se sve vrati na svoje mjesto i da se riješite suvišnih kalorija. Uvijek trebate vježbati, a većina žena ne shvaća koliko truda treba da se vrate u formu.

Anderson je puno naučila od svoje celebrity klijentele. ''Nakon što je Gwyneth (Paltrow) rodila svoje drugo dijete imala je oko 15 kilograma viška kojih se nije mogla riješiti. Shvatila je da nema površne transformacije i naporno je radila kako bi vratila savršenu liniju.''

Anderson stalno koristi termin mišićna struktura. ''Možete trčati i spaljivati kalorije, ali nećete imati mišićnu strukturu. Za stražnjicu poput modela Victoria's Secreta radite kružne treninge neka vam cijelo tijelo bude u pokretu.''

Piše: Romina McGuinness/Metro World News
18.02.2010. 16:52:37
Novi komentar
nužno
nužno