« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
DRUGA PRILIKA

Kako se oraspoložiti nakon otkaza?

Svatko se na svoj način nosi s otkazom i razvija strategije pronalaska novog posla, no najvažnije je da ste pritom odmorni i uistinu spremni za nove početke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

otkaz

,

raspoloženje

,

traženje posla

U današnje vrijeme sretni ste ako ste uopće imali posao bar na godinu dana. Recesija je, kažu, pa je dobivanje otkaza postalo nešto samo po sebi razumljivo. Tragično! Ovo je vrijeme kad su i najmanje pogreške dovoljan izgovor da dobijete nogu. No, bilo kako bilo, najgora je opcija da počnete očajavati. Evo nekoliko prijedloga uz pomoć kojih biste se mogli malo oraspoložiti u slučaju da ste među nesretnicima koji više nemaju posao. Usput, možda počnete i još više vjerovati u sebe.

San i vježba. Nije čudno da se u nebrojenim člancima i stručnim tekstovima redovito naglašava važnost kvalitetnog sna i tjelovježbe. Istina, s minusom na računu i neplaćeni računima malo tko može spavati mirno. No, kukanje vas neće odvesti nigdje, kao ni očajavanje. Pokušajte se opustiti i sagledati situaciju razumno. Ako je potrebno i ako možete, posudite novac od obitelji i prijatelja. To što ćete biti depresivni i snuždeni neće vam pomoći. Vježbajte da izbacite negativnu energiju iz sebe, spavajte i odmorite se. Lakše ćete smisliti izlaz iz novonastale situacije ako ste svježi i odmorni.

Umrežavanje. Budite iskreni i otvoreni i svima razglasite da tražite druge opcije, da vam treba novi posao, da trebate još jednu priliku. Hvala bogu, danas imate na raspolaganje gomilu društvenih servisa, Internet, mobitele. Neka svi znaju da trebate posao i ne odustajte. Nikad ne znate tko bi vam mogao pomoći. Objavite status na Facebooku, postavite životopis na internetskim stranicama za traženje posla, listajte oglasnike, tražite i tražite. I ne birajte previše. Ovo je vrijeme kad je svaka kuna dobrodošla. A pošten posao je pošten posao. Uostalom, lakše vam je tražiti „nešto bolje" dok već zarađujete. Ništa vas ne drži na jednom mjestu.

Ulažite u sebe. Dok tražite posao možda biste mogli malo unaprijediti svoje vještine. Počnite učiti strani jezik, usavršite znanja na računalu, čitajte knjige, putujte, steknite neka nova iskustva, meditirajte kroz hobije, radite sve što vas opušta i čisti vam um. Na taj ćete način lakše sami odrediti putanju vlastitog životnog puta i nećete stalno pratiti ou koju vam sam život nameće.

Altruizam. Dok još uvijek nemate posao, razmislite o tome da pomognete ljudima oko sebe. Bilo da se radi o košenju trave, vožnje djece u školu, volontiranju i slično tome, nakon malo humanih djela osjećat ćete se bolje, poboljšat ćete odnose s ljudima oko vas i tu svakako nećete biti na gubitku.

Red. Počistite sobu, pospremite stan, promijenite razmještaj namještaja, dovedite garažu u red, bacite nepotrebne predmete. Red u vlastitom domu omogućit će vam red i u vlastitom umu i životu. Uostalom, tko još želi gaziti po starim prnjama i razglednicama?

Najvažnije, zbrojite ono što već imate. Sve dok ste sposobni zaista se potruditi početi iznova niste bez nade. Odustajanje i predaja sad su najmanje poželjni. Budite zahvalni na onom što imate, na ljudima koji vas okružuju. I pokušajte shvatiti da otkaz nije kraj svijeta. Gledajte na to kao na priliku za novi početak, za pozitivne promjene u životu. Poslovi dolaze i prolaze. Ljudi ostaju. Učinite sve da se dobro osjećate i sutra će sigurno biti bolje.

18.02.2010. 08:34:38
Novi komentar
nužno
nužno