« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine
ISPROBAJTE :)

Brazilska dijeta - možda je rješenje za vas

Ono što potiče brazilska dijeta je kuhanje kod kuće, prestanak konzumiranja brze hrane te konzumiranje svježeg voća i povrća

Mogla bi vam pomoći...
Mogla bi vam pomoći... (Arhiva)
Više o

dijeta

,

mršavljenje

,

brazilska dijeta

Brazilska dijeta čini vam se kao nova dijeta koja je sada isplivala na površinu i postala popularna, no zapravo se tako hrane u Brazilu već desetljećima i uspješno skidaju kilograme.

Kako? Brazil ima jednu od najboljih nutritivnih smjernica na cijelom svijetu. Zašto? Jer se brazilska dijeta ne fokusira na nutrijente, kalorije ili gubitak kilograma.

Brazilci imaju drugačiji način života od zapadnog svijeta te su zbog prehrambenih navika postali uzor onima koji žele izgubiti prekomjerne kilograme.

Neke studije navode kako bi se brazilskom dijetom moglo izgubiti oko 12 kilograma u mjesec dana. Kao i kod svih dijeta, nužno je da nema izgladnjivanja jer ono zapravo stvara kontraefekt jer potiče nakupljanje masnoća i 'rezervi' u organizmu.

>> Put oko svijeta za deset kilograma manje >>

Pravila brazilske dijete

Brazilska prehrana većinski sadrži rižu, mahunarke, korjenasto povrće, povrtne umake te svježe voće. Na meniju će im se također često naći čili te ribe i morski plodovi. Preporučuju pripremu jela s proteinima, zdravim i svježim namirnicama, a prženje u ulju ne dolazi u obzir. Brazilska dijeta gotovo da ne sadrži ugljikohidrate i loše masti.

Brazilci imaju izreku "jedi da bi preživio, a ne preživljavaj da bi jeo" čime žele napomenuti kako od prejedanja nitko neće profitirati već da i u konzumiranju hrane treba biti umjeren.

Brazilska dijeta se bazira na konzumiranju hrane koju smo oduvijek mogli pronaći u našoj okolini umjesto da se konzumira umjetno pripremana hrana. Jasno, takve su namirnice zato bogate proteinima, mineralima i vitaminima koji su više nego potrebni za zdravo funkcioniranje organizma i gubitak kilograma.

>> Dukan dijeta - opća pravila >>

Zbog toga preporučuju izbjegavanje hrane u kojoj su dodani šećeri, sol ili masnoće. To su, osim brze hrane i proizvodi koje većina nas ima u kuhinji poput suhomesnatih proizvoda, umaka poput majoneza i kečapa, gotovih juha i slično.

Ne smije se zaboraviti niti da gazirana pića sadrže visoku razinu dodanog šećera i ostalih dodataka te bi se zato trebala izbjegavati. Ne preporučuje se niti alkohol zbog dodanih šećera, ali i kalorija koje sadrži.

Svježa hrana je bogatija vitaminima i mineralima, ali i omega masnim kiselinama koje su potrebne za jačanje organizma i mozga.

>> Carb Lovers Diet - dijeta s ugljikohidratima od koje ćete mršaviti >>

Ovu dijetu trebale bi izbjegavati osobe koje imaju problema s probavom, čirom na želucu ili nekim drugim želučanim ili jetrenim problemima. Prije prakticiranja bi svakako bilo dobro da se posavjetujete s liječnikom.

07.05.2021. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    07.05.2021. 09:49
    stroga dijeta
Novi komentar
nužno
nužno