« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
NAJBOLJA DIJETA

Bjelančevine su ključne u borbi s kilogramima

Najveće do sada provedeno istraživanje o dijetama pokazuje da se vitkost najbolje održava namirnicama bogatim bjelančevinama

Meso
Meso (Free Digital Photos)
Više o

dijeta

,

meso

,

mršavljenje

,

bjelančevine

Nakon mukotrpne dijete većina u kratkom razdoblju ponovno nakupi izgubljene kilograme. U začaranom krugu između mršavljenja i debljanja stoga postoji samo jedan izlaz - uravnotežena prehrana do kraja života. Na tanjuru bi se, nakon dijete, tako trebala nalaziti hrana bogata bjelančevinama, sa što manje škroba. Jesti pogotovo treba meso, mliječne proizvode i mahunarke, a izbjegavati rižu i bijeli kruh.

Do navedene spoznaje došli su nutricionisti koji su proveli dosad najveće istraživanje o dijetama. Cilj istraživanja je bio utvrditi optimalan način prehrane u borbi protiv pretilosti. Istraživanje su vodili Thomas Meinert Larsen i Arne Astrup sa Sveučilišta Kopenhagen, a rezultati su objavljeni u magazinu "New England Journal of Medicine".

Istraživači su pratili prehrambene navike 772 obitelji s 938 odraslih članova i 827 djece iz različitih europskih zemalja. Na početku istraživanja propisana im je osmotjedna dijeta, a svi ispitanici su za vrijeme tog razdoblja izgubili oko 11 kilograma. Po završetku dijete počeo je središnji dio istraživanja - ispitanici su podijeljeni u pet skupina i svaka je dobila različit plan prehrane. Planovi su se međusobno razlikovali po razini glikemijskog indeksa (GI) i bjelančevina.

Svi ispitanicu su u šest tjedana dobili u prosjeku 0,5 kilograma. Međutim, utvrđena je značajna razlika između dvije krajnje skupine. Ispitanici koji su konzumirali hranu s visokim glikemijskim indeksom i niskom razinom bjelančevina imali su u prosjeku dva kilograma više od ispitanika u skupini s niskim GI i visokom razinom bjelančevina. Nadalje, ispitanici s prehranom bogatom bjelančevinama nisu prijevremeno odustajali od dijete, što je bio slučaj kod 37% osoba iz prve skupine.

"Bjelančevine su ključne u borbi s kilogramima. Uravnotežena prehrana koju zagovaraju europske organizacije nije ispravna jer predviđa premale količine bjelančevina. Omjere je stoga nužno što prije korigirati", zaključili su istraživači.

Hrana bogata bjelančevinama:

Meso
Riba
Orasi
Kikirikiji
Leće
Grah i grašak
Jaja
Pašteta
Sir
Jogurt
Mlijeko

25.11.2010. 15:05:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ZarađujemMasno
    25.11.2010. 16:38
    pa naravno to samo tele veganovo tvrdi suprotno
Novi komentar
nužno
nužno