« Život
objavljeno prije 7 godina
SAVJETI

Bijesu nije mjesto u vama, izbacite ga!

Prvi korak u rješavanju problema je priznavanje da zadržavate bijes u sebi, a nastavak je jednostavan - pronađite način za izbacivanje ljutnje iz sebe

Nađite ispušni ventil pod hitno!
Nađite ispušni ventil pod hitno! (Shutterstock)
Više o

stres

,

ljutnja

,

bijes

,

anksioznost

Stres ubija, to već vjerojatno svi jako dobro znamo, a mehanizama je jednostavan - stresna situacija u tijelu izaziva otpuštanje hormona stresa kortizola koji preplavljuje organizam i radi priličnu štetu.

Naime, u tim trenucima simpatički živčani sustav stimulira nadbubrežnu žlijezdu, koja onda proizvodi hormone epinefrin (adrenalin) i kortizol. Stalne visoke razine ovih hormona mogu utjecati na pamćenje i sposobnost učenja te povećati sklonost depresivnim raspoloženjima.

Kako još prepoznati stresnu situaciju? Stres uzrokuje i kratko disanje, a pnekad može dovesti i do hiperventilacije što može s vremenom uzrokovati i probleme gornjih dišnih puteva.

Uz to, tijekom stresne situacija rad srca se ubrzava, što dugoročno može dovesti do sužavanja arterija i povišene razine kolesterola te do većeg rizika od srčanih bolesti te srčanog i moždanog udara.

Dugotrajan stres imat će i snažan utjecaj na probavu i zdravlje kože, pa nije rijetkost da se pojave akne i ekcemi. Ništa manje problematični nisu ni ostali simptomi - jake glavobolje te bol u vratu, ramenima i leđima.

Ukratko, stres je stvarno poguban za zdravlje, a prvi korak u rješavanju problema je priznavanje da zadržavate bijes u sebi, a nastavak je jednostavan - pronađite način za izbacivanje ljutnje iz sebe. 

Odlično će vam pomoći fizička aktivnost, pogotovo intenzivna, a sjajna komplementarna aktivnost je meditacija ili vježbe opuštanja, pa napravite plan svakodnevnih aktivnosti koje će vam omogućiti da legnete u krevet mirni i spokojni.

14.05.2017. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno