« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 11 mjeseci
STVARNO?

Bijelo meso diže kolesteol kao i crveno

Već mnogo godina vlada uvjerenje da konzumiranje bijelog mesa manje štetno za srce od crvenog mesa

Morate paziti na kolesterol
Morate paziti na kolesterol (Arhiva)
Više o

kolesterol

,

crveno meso

,

bijelo meso

Godinama traje rasprava koliko je crveno odnosno bijelo meso dobro za naše zdravlje. Novo istraživanje pokazuje da će bijelo meso imati isti učinak na razinu kolesterola kao i crveno meso.

Već mnogo godina vlada uvjerenje da konzumiranje bijelog mesa manje štetno za srce od crvenog mesa.

Za crveno meso vlada uvjerenje da povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, objasnili su istraživači sa Sveučilišta u San Franciscu, a prenosi CNN. 

Proteini koji nisu iz mesa, kao što su povrće, mliječni proizvodi i mahunarke uključujući i grah pokazuju da su najbolji za zdravu razinu kolesterola pokazuje novo istraživanje objavljeno u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition.

Poznato je da zasićene masnoće povećavaju koncentraciju 'lošeg' kolesterola u krvotoku i ako se nakupi u arterijama rezultat može biti srčani ili moždani udar.

Zasićene masnoće uglavnom dolaze iz životinjskih izvora uključujući maslac i crveno meso. U ovom istraživanju znanstvenici su ispitanike podijelili u tri skupine: prehrana s crvenim mesom, prehrana s bijelim meso ili bez mesa.

Za prvu skupinu glavni izvor proteina bila je govedina, a za drugu skupinu piletina. Istraživanje je pokazalo da je prehrana bez mesa imala najbolji utjecaj na razinu kolesterola.

U međuvremenu, učinci bijelog i crvenog mesa na razinu kolesterola ispitanika bili su identični.

Ipak vjerovanje da je konzumiranje bijelog mesa manje štetno za srce još uvijek možda vrijedi jer postoje i druge posljedice konzumiranja crvenog mesa, naglašavaju istraživači sa Sveučilišta u San Franciscu te dodaju da su potrebna daljnja istraživanja.

"Ako imate problema s kolesterolom ili imate obiteljsku anamnezu, najbolje je konzumirati manje crvenog i bijelog mesa i zamijeniti ga grahom, lećom, kvinojom, tofuom i tempehom", objasnila je nutricionistkinja Maria Romo-Palafox za CNN. 

05.06.2019. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno