« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
istezanje i opuštanje

Bavite se yogom za zdravlje vašeg srca

Prakticiranjem yoge povećava se varijabilnost srčanog ritma, a samim time i zdravlje vašeg srca

(MWN)
Više o

zdravlje

,

srce

,

yoga

,

srčani ritam

,

srce varijabilnost

Varijabilnost srčanog ritma odnosi se na promjene u otkucajima srca. Zdrave osobe imaju visoku varijabilnost srčanog ritma, dok je vrlo niska varijabilnost znak srčanih anomalija. Najnovije istraživanje koje će se objaviti u novom broju časopisa International Journal of Medical Engineering and Informatics, a proveo ga je indijski Institut za tehnologiju, pokazalo je da je varijabilnost srčanog ritma viša kod ljudi koji prakticiraju yogu.

Znanstvenici su analizirali dvije grupe muškaraca u dobi od 18 do 48 godina. Proučavao se spektar varijabilnosti srčanog ritma 40 muških dobrovoljaca koji se ne bave yogom, i 40 njih koji su već iskusni u prakticiranju yoge.

Ispitale su se reakcije na promjene u tijelu koje kontrolira živčani sustav, a rezultati su pokazali da prakticiranje yoge poboljšava zdravlje srca, i to vježbama disanja, istezanjem, pravilnim položajem tijela, opuštanjem i meditacijom.

Stručnjaci objašnjavaju da je vrlo niska frekvencija varijabilnosti povezana s kontrolom unutarnje temperature tijela. S druge strane, visoka frekvencija povezuje se s parasimpatičkom kontrolom živčanog sustava.

Znanstvenici su zaključili da je parasimpatička kontrola jača kod osoba koje redovno prakticiraju yogu, što znači da takve osobe bolje kontroliraju frekvenciju srčanog ritma i samim time imaju zdravije srce.

27.11.2009. 10:11:16
Novi komentar
nužno
nužno