« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
nada za sve

Lijek protiv raka skriva se u amazonskoj prašumi?

Znanstvenici kažu da bi Amazona mogla postati jedan veliki laboratorij jer skriva mnoštvo biljaka čije tvari pomažu u borbi protiv širenja tumora

(Wikipedia)
Više o

Rak

,

tumor

,

Amazona

,

amazonska prašuma

,

rak lijek

,

Mateus Paciencia

,

David Newman

Tim znanstvenika koji već nekoliko godina proučava amazonsku prašumu tvrdi da njezina bogata vegetacija može pomoći u pronalaženju novog lijeka protiv raka, prenosi Reuters. Daleko su još od otkrića lijeka, ali postoje obećavajući znakovi da neke biljke koje tamo rastu sadrže tvari koje usporavaju rast tumora.

Taj podatak ne čudi jer je oko 70 posto sadašnjih lijekova koji se koriste za borbu protiv raka zapravo prirodnog porijekla. Nepregledna amazonska prašuma najveća je na svijetu, a iz nje, na primjer, potječe i lijek protiv malarije.

Stručnjaci se nadaju i da će povišeno zanimanje za biljno bogatstvo prašume usporiti krčenje i uništavanje ovog područja koje se, osim toga, naziva i 'plućima Zemlje'.

Botaničar Mateus Paciencia napominje da će u pronalaženju prave tvari za lijek protiv raka odabirati kilogram uzorka iz drveta koji je težak jednu tonu, a  tek za deset godina dobit će ekstrakt, ali optimističan je i misli da će se lijek protiv raka pronaći.

Tijekom dosadašnjeg istraživanja dobili su oko 2200 uzoraka, a u njih 70 u laboratoriju su otkrili određene učinke protiv tumora. Kažu da bi amazonska prašuma mogla postati jedan veliki laboratorij u kojem bi mogli raditi znanstvenici iz cijelog svijeta. Zasad, međutim, samo brazilski znanstvenici smiju istraživati na tom području.

''U tlu amazonske prašume možete naći mikroorganizme koji dosad nigdje nisu bili izolirani'', kaže David Newman, voditelj jednog odjela američkog Nacionalnog instituta za rak. Na području Amazone postoji 80 tisuća vrsta biljaka, no samo petinu njih znanstvenici su definirali i opisali.

26.11.2009. 10:12:09
Novi komentar
nužno
nužno