« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
brazilska tradicija

Čaj od mente izvrstan je protiv bolova

Menta porijeklom iz Brazila bolja je za liječenje glavobolje od klasičnih lijekova na koje smo navikli

(Wikipedia)
Više o

alternativna medicina

,

iscjelitelji

,

čaj menta

,

brazilska menta

,

Hyptis crenata

,

Graciela Rocha

,

Acta Horticulturae

Brazilski iscjelitelji odavno čaj od mente koriste kao lijek protiv bolova, a istraživanje britanskog Sveučilišta u Newcastleu pokazalo je da je ovaj ljekoviti čaj bolji za liječenje glavobolja i bolova u trbuhu nego analgetici koje kupujemo u ljekarnama.

Studija objavljena u časopisu Acta Horticulturae obuhvaća istraživanje u Brazilu koje otkriva kako se ovaj lijek priprema i koliko ga se treba konzumirati.

Najčešća metoda je proizvodnja same esencije brazilske vrste mente Hyptis crenate. Suhi listovi mente pola sata se kuhaju u vodi nakon čega se tekućina ohladi. Znanstvenici su otkrili da kad se takav čaj konzumira u količinama koje preporučaju iscjelitelji, učinkovito ublažava bol, i to u jednakoj mjeri kao Indometacin - lijek sličan aspirinu.

Voditeljica istraživanja Graciela Rocha kaže da se biljke kao lijek koriste tisućama godina.

''Osim tradicionalne upotrebe, više od polovice lijekova koje dobijete na recept zasnivaju se na molekuli koja je dio neke biljke''.

Graciela je Brazilka i sjeća se da je kao dijete za bilo kakvu bol dobivala čaj, a okus takvog čaja nije nimalo sličan onome kojeg inače podrazumijevamo pod okusom mente.

Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se identificirale sve molekule biljke, ali ova saznanja govore da bi se mogli razviti novi lijekovi protiv bolova, drukčiji, a vjerojatno i zdraviji od onih na koje smo navikli.

25.11.2009. 10:49:19
Novi komentar
nužno
nužno