« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
TKO IH ČUVA?

Bake i djedovi povećavaju rizik od pretilosti

Brižni bake i djedovi pokušavaju ugađati unucima koji zbog toga imaju između 15 i 34 posto veće šanse za prekomjernu težinu u vrlo ranoj dobi

(Shutterstock)
Više o

djeca

,

pretilost

,

debljina

,

baka

,

unuci

,

prekomjerna težina

,

bake i djedovi

,

djed

Iako je pretilost djece sve veći problem diljem svijeta, znanstvenici napominju da je vrlo malo istraživanja do sada provedeno o tome koliko utjecaj na debljinu djece ima činjenica tko ih čuva.

Naime, istraživanje londonskog Kraljevskog sveučilišta objavljeno u 'International Journal of Obesity' pokazalo je da u tome vrlo negativnu ulogu imaju bake i djedovi. Znanstvenici su koristili podatke iz studije Millennium Cohort koja govori o zdravlju 12 tisuća djece u dobi od devet mjeseci do tri godine rođene u Velikoj Britaniji.

Djeca koju su djelomično čuvali bake i djedovi imala su 15 posto veći rizik od prekomjerne težine u usporedbi sa svojim vršnjacima koje su čuvali roditelji. Djecu koju su bake i djedovi čuvali cijelo vrijeme imala su čak 34 posto veći rizik od prekomjerne težine.

Daljnja analiza pokazala je da povećani rizik od pretilosti imaju i djeca iz ''naprednih'' obitelji, na primjer, čije majke imaju fakultetsku diplomu, menadžerski posao i žive sa svojim partnerom.

Voditeljica studije, prof. Catherine Law napominje da ova analiza nije istraživala zašto je čuvanje kod bake i djeda povezano s prekomjernom težinom, ali da su moguća objašnjenja za ovaj fenomen ugađanje djeci i manjak fizičke aktivnosti.

Kako bi se stalo na kraj ovom problemu, s bakama i djedovima trebalo bi se razgovarati u malim grupama kako bi se vidjelo s čime se oni zapravo suočavaju. Osim toga, pomogla bi i opća edukacija o zdravom stilu života, s obzirom da je pretilost sve veći problem i javlja se kod sve mlađe djece.

15.02.2010. 11:17:57
Novi komentar
nužno
nužno