« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ZAGRIJAVANJE

Vrući laptopi uzrokuju opasne opekline

Držanjem laptopa u krilu korisnici se izlažu konstantnoj temperaturi od 47 stupnjeva Celzijevih

Izbjegavajte držanje laptopa u krilu
Izbjegavajte držanje laptopa u krilu (Shutterstock)
Više o

laptop

,

baterija laptopa

,

dermatologija

,

opekline

S laptopom možemo raditi gdje god poželimo, ali ga ipak ne bi smjeli držati u krilu, upozoravaju dermatolozi koji su otkrili neizlječive deformacije kožnog tkiva nastale zbog topline laptopa.

Vlasnici laptopa vjerojatno se iz dana u dan suočavaju s problemom prekomjernog zagrijavanja računala. Međutim, samo zagrijavanje za elektroniku nije toliko štetno koliko je opasno za ljude. Držanje laptopa u krilu na nekoliko sati može, naime, uzrokovati opasne i prije svega bolne opekline.

Internist Claude Bachmeyer iz Pariza suočio se s pacijenticom koja je na koži natkoljenice imala neobičnu crvenkasto-smeđu opeklinu koja joj se nije povukla ni nakon nekoliko tjedana. Ustanovljeno je da je za njene kožne probleme kriv upravo novi laptop.

"Erythema ab igne" ili crvenilo zbog vatre službeni je naziv oštećenja kože zbog laptopa, klasificirano je u časopisu  "Journal of the European Academy of Dermatology and Venerology". Opeklina je specifična po tome što se ne povlači sama od sebe.

Dosada je zabilježeno pet takvih slučajeva, izvijestio je Bachmeyer i napomenuo da računala sa sve većim performansama uzrokuju i sve veće dermatološke probleme. Laptopi mogu postići temperature do 47 stupnjeva što samo po sebi nije opasno, ali je problem u tome što je koža tim temperaturama izložena kroz duže vremensko razdoblje.

"Savjetujem svim korisnicima laptopa da za vrijeme dugotrajnijeg rada na računalu svakako koriste čvrste podloge", zaključuje Bachmeyer u svom članku.

16.02.2010. 07:57:25
Novi komentar
nužno
nužno