« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
p53

Siromaštvo aktivira mutaciju gena povezanu s razvojem raka

Gen p53 inače stanicama tumora govori da unište same sebe, no kad taj gen mutira, takva njegova sposobnost se smanjuje ili potpuno nestaje

(Shutterstock)
Više o

genetika

,

Rak

,

siromaštvo

,

tumor

,

životni stil

,

gen p53

,

socioekonomski status

Veza između socioekonomskog statusa neke osobe i negativnih posljedica zbog raznih vrsta raka poznata je već duže vrijeme. Znanstvenici taj fenomen pripisuju lošem stilu života, slabijoj zdravstvenoj njezi i kasnijoj dijagnozi bolesti.

No, stručnjaci sa Sveučilišta Dundee predstavili su novo istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Cancer u kojem tvrde da postoji genetsko objašnjenje zašto siromašnije žene u mnogo manjoj mjeri pobijede rak dojke. Naime, loš životni stil može aktivirati ključnu mutaciju gena povezanu s lošim ishodom ove bolesti.

Znanstvenici su testirali uzorke tumora od 246 žena koje su prošle liječenje raka između 1997. i 2001. Pokazalo se da je bolest povezana sa ''zdravljem'' gena p53 u stanicama tumora.

Gen p53 inače potiskuje tumor, govoreći stanicama s kancerogenim ili predkancerogenim promjenama da unište same sebe prije nego što uspiju napredovati. No, kad taj gen mutira, takva njegova sposobnost se smanjuje ili potpuno nestaje, čime se raku daje mogućnost razvoja.

Pokazalo se i da siromašnije žene češće imaju mutaciju tog važnog gena, pa su zbog toga i njihove šanse za izliječenje mnogo manje.

Kako kaže voditelj studije dr. Lee Baker, jasno je da će ljudi imati manje problema s mutacijama gena p53 ako se pomaknu više na socioekonomskoj ljestvici, a način na koji žene žive može biti izuzetno povezan s njihovim genom p53.

Dr. Caitlin Palframan napominje da je ''rano otkrivanje raka dojke ključno u povećanju mogućnosti za uspješno liječenje''.

Zbog toga sve žene treba i dalje ohrabrivati da budu svjesne ove bolesti i da se odazovu pregledima mamografije kad su na njih pozvane.

16.02.2010. 17:30:29
Novi komentar
nužno
nužno