« Zdravlje
objavljeno prije 5 godina i 2 mjeseca
OPREZNO

Ako djeca imaju loš san ... problemi dolaze kasnije

Problemi sa spavanjem u tinejdžerskoj dobi rani su znak problema s alkoholom, drogama i spolnim ponašanjem u kasnijoj dobi

Kako vam spavaju djeca?
Kako vam spavaju djeca? (Arhiva)
Više o

alkoholizam

,

spavanje

,

san

,

zdrav san

Adolescenti slabog sna skloniji su riskantnom ponašanju od onih koji su spavali čvrsto, kažu američki stručnjaci, pa  nije ni čudo da su nakon istraživanja pozvali roditelje da više pozornosti posvete kako im djeca spavaju, a u drugoj studiji upućuju na to da je čvrst san ključan za donošenje ispravnih odluka.

U studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Alcoholism: Clinical and Experimental Research znanstvenici su analizirali podatke o 6500 adolescenata u SAD.

Pratili su njihove obrasce spavanja, konzumiranje alkohola i droga u tri faze nacionalnog istraživanja između 1994. i 2002.

Oni koji su slabo spavali imali su u to vrijeme najviše problema s alkoholom i narkoticima, pokazala je analiza.

No, stručnjake je zanimalo i je li manjak sna povezan s tim problemima u kasnijim fazama života.

Tinejdžeri koji su barem jednom tjedno loše spavali češće su pili, u pijanom stanju ulazili u spolne odnose zbog kojih su kasnije požalili ili su koristili drogu kasnije u životu.

Što su problemi sa spavanjem bili veći, to je snažnija veza s porocima, pokazalo je istraživanje koji nudi i spasonosni recept: svaki dodatni sat sna smanjivao je sklonost riskantnom ponašanju.

"Obično ne razmišljamo o tome koliko je san važan. No, naši rezultati pokazuju da je on dobar pokazatelj nekih ozbiljnih kasnijih problema", rekla je Maria Wong s University of Idaho.

19.01.2015. 12:13:44
Novi komentar
nužno
nužno