« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
Voćno i korisno

7 vrsta voća za dijabetičare

Donosimo popis od 7 vrsta voća s najmanjim postotokom šećera i zdravom nutritivnom vrijednošću koje dijabetičari smiju konzumirati

Avokado je odličan izbor
Avokado je odličan izbor (Arhiva)
Više o

dijabetes

,

kupine

,

jagode

,

voće

,

šećer

,

borovnice

,

grožđe

,

jabuke

Voće je pravi izbor kad nam želudac traži nešto za grickanje, no nije tajna da obiluje šećerima, što bi mogao biti problem za one koji se bore s dijabetesom. Zato donosimo popis od 7 vrsta voća s najmanjim postotokom šećera i zdravom nutritivnom vrijednošću.

1. Borovnice

Borovnice sadrže malo šećera, samo 10 g na 100 g voća. No taj šećer dolazi uz 2 grama vlakana, a to je važno zato što, kad se šećer i vlakna konzumiraju zajedno, razina šećera u krvi ne raste tako brzo.

To je razlog zašto 10 g šećera iz voća neće imati isti učinak na organizam kao u 10 g šećera iz npr.čokolade.

Uz to, borovnice su pune antioksidansa koji štite tjelesne stanice, a možete bez straha koristiti i one smrznute. 

Istraživanje provedeno na 187 000 ljudi tijekom 2 desetljeća pokazalo je da kod ispitanika koji su jeli više borovnica postoje 25% manje šanse da obole od dijabetesa. 

2. Jagode

Jagode sadrže još manje šećera od borovnica, samo 5 g na 100 g voća. Bogate su vlaknima, a 100 g jagoda zadovoljava dnevnu potrebu za vitaminom C.

3. Kupine

One su najbolje! Na 100 g voća sadrže 5 g šećera i čak 5 g vlakana.

Vlakna su korisna za poboljšavanje ostalih zdravstvenih problema vezanih uz dijabetes, poput održavanja niskog LDL kolesterola i kontroliranja tjelesne težine.

4. Grožđe

Grožđe sadrži 16g šećera na 100g voća, no istraživanja su pokazača da ljudi koji konzumiraju više grožđa imaju 12% manje šansi razviti dijabetes tipa 2.

Zbog više šećera koji sadrže, grožđe bi se trebalo jesti samostalno, a ne, na primjer, s jogurtom.

5. Jabuke

Sadrže jednaku gramažu šećera kao i borovnice, te 2 g vlakana, od koje je većina u kori. Uz to što idu u korist dijabetečarima, jabuke štite i od srčanog udara. Jedno od istraživanja na 75 000 ispitanika u vreemnskom razdoblju od 10 godina pokazalo je da ljudi koji konzumiraju jabuke i kruške imaju 11% manje šansi oboljeti od srčanog udara.

6. Lubenica

Možda djeluje kao da sadrži visoki postotak šećera, no lubenicu se može okriviti samo za 6 g po 100 g voća. Naravno, to je zbog velikog postotka vode, što također znači i malo kalorija.

7. Avokado

Savršeni izbor za dijabetičare. Sadrži 0% šećera, malo masti i 7 g vlakana na 100 g voća. 

Piše: Andrea Holi
08.08.2017. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno