« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina
ZAPAMTITE!

7 savjeta o djeci i povrću

Ako primjenite savjete koje vam donosimo, gornji scenarij će nakon nekog vremena prestati i više neće bit svakodnevnih noćnih mora tijekom obroka

Klinci obične ne žele povrće...
Klinci obične ne žele povrće... (Arhiva)
Više o

djeca

,

zdrava prehrana

,

povrće

Djeca ne vole povrće, to će vam reći svaki roditelj, a kako je većina roditelja ipak svjesna da ga trebaju jesti, obično se takve situacije pretvaraju u borbe bez kraja i konca u kojima nisu rijetkost ni povišeni tonovi i suze.

No, ako primjenite savjete koje vam donosimo, gornji scenarij će nakon nekog vremena prestati i više neće bit svakodnevnih noćnih mora tijekom obroka.

Sve što trebate napraviti je - poslušati savjete... mislite li da je to moguće?

Budite maštoviti - ponekad je jednostavno stvar u pripremi. Obična kuhana mrkva, osim što ne izgleda primamljivo, nema fantastični okus. Pokušajte promijeniti način pripreme. Od mrkve napravite juhu i dekorirajte ju ili je ubacite u nešto što vaše dijete zasigurno voli. 

Dodajte maslac - gorak okus glavni je problem zašto vaša djeca ne obožavaju, recimo, brokulu. Maslac je odlično riješenje. Maskira gorak okus, a osim toga sadrži vitamine A,E i D3 koji su bitni za rast i razvoj.

Imajte strpljenja - budite strpljivi jer djeci katkad treba čak 15 puta da se upoznaju s novom namirnicom i počnu je tolerirati. Apetit iz dana u dan raste ili se smanjuje zato ne treba odmah odustati. Idite korak po korak i vidjet ćete pomake: prvo će pojesti pire od batata, zatim omlet s komadićima mrkve, a na kraju čak i zelenu salatu.

Jedite zajedno s djetetom - dijete odrasta s vama i prvi ste mu izvor informacija. Kako bi mu pomogli da zavoli povrće morate ga konzumirati i vi. Kada dijete vidi da doista uživate u povrću i ono će biti spremnije dati mu šansu. 

Pustite dijete da ogladni - ne morate izgladnjivati dijete, ali pustite ga da zbilja ogladni. Ako dijete nije gladno, još su veće šanse da će odbiti povrće. Najbolji su trenuci za pripremiti im povrće direktno nakon škole ili vrtića. Neka ih tada dočeka posudica povrća na stolu- garantiramo vam da će posegnuti za njom. 

Sjeckajte sitno - među najboljim je trikovima jednostavno sitnije sjeckati. Sitno nasjeckano povrće predstavlja manji izazov djeci. Pomiješajte tako sitno nasjeckano povrće s drugom hranom i na taj ga način zakamuflirajte. Djeca ga neće ni osjetiti, a vi ćete znati da su unijeli potrebne vitamine. 

Zaboravite na mito i korupciju - roditelji često pokušavaju nagovoriti djecu na povrće tako da im ponude čokoladu ili sladoled kasnije. Na taj način stvarate krivu sliku o povrću, a djeca ga pamte kao "nešto što moraju pregrmiti" da bi došli do onoga što žele. 

Savjeti za kraj - motivirajte svoje dijete finim receptima i dekoriranim tanjurima. Sigurni smo da će obožavati povrće i prije nego što mu ponudite keks!

06.05.2018. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno