« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 3 dana
SAVJETI

5 namirnica zdravijih nego što mislite

Mnoge namirnice su nepravedno zaradile lošu reputaciju, a prema nedavnim studijama, neke od njih mogle bi biti čak i zdravije za nas nego što mislimo

Da, zdravi su...
Da, zdravi su... (Arhiva)
Više o

hrana

,

zdravlje

,

namirnice

Nije čudo kad dođemo u trgovinu i neke namirnice jednostavno izbjegavamo, misleći da nisu dobre za nas. Količina informacija koje dobivamo su glavni razlog zašto iz ne želimo kupiti, no jednako tako smo negdje nešto pročitali i zapamtili samo dio cijele priče.

Naime, mnoge od njih nepravedno su zaradile reputaciju, a prema nedavnim studijama, neke od njih mogle bi biti čak i zdravije za nas nego što mislimo.

Osim toga, većina zdravstvenih stručnjaka slaže se da označavanje hrane "dobrom" ili "lošom" nije dobro. "Uskraćivanje ili strogo izbjegavanje određene hrane dovodi do osjećaja krivnje, što ne služi ni vama ni vašoj prehrani", rekao je poznati njujorški liječnik, dr. Stephen Dahmer, za Vogue.

Umjesto toga, predlaže da se usredotočimo na cjelovitu, minimalno prerađenu hranu te slušamo svoje tijelo kako bismo mogli podržati svoje cjelokupno zdravlje i dobrobit, dok umjereno uživamo u većini stvari.

Imajući to na umu, podijelio je pet namirnica s dokazanim zdravstvenim prednostima koje smo možda previdjeli.

Čokolada - ovo bi mogla biti najbolja vijest na popisu. Čokolada je bogata polifenolima i antioksidansima, a oba mogu koristiti srcu i smanjiti upalu. Prema istraživanjima, također može poboljšati rad mozga i ojačati naš imunitet. No, važno je konzumirati visokokvalitetnu tamnu čokoladu koja sadrži veliku količinu zdravih tvari kakaa.

Krumpir - krumpir je zapravo bogat vitaminom C, kalijem i vlaknima. Također je bogat i flavonoidima, karotenoidima te fenolnim kiselinama koje, prema studijama, mogu štititi od kardiovaskularnih bolesti i raka te istovremeno pružaju protuupalni učinak. Utvrđeno je da škrob iz krumpira poboljšava osjetljivost na inzulin i izuzetno je koristan za zdravlje crijevnog mikrobioma. No, način na koji ga pripremamo doista je važan. Kako bi se stvorio otporni škrob, ohlađeni krumpir trebamo ostaviti da odstoji najmanje 12 sati nakon kuhanja, prije nego što ga pojedemo.

Maslac - maslac sadrži mnogo korisnih masnih kiselina i vitamina topivih u mastima, poput A i E, te čak može pomoći tijelu da apsorbira hranjive tvari topive u mastima iz druge hrane. Također je izvor maslačne kiseline koja može koristiti mikrobiomu za reguliranje metabolizma i promicanje zdravlja crijeva. Međutim, možda najveća zdravstvena dobrobit maslaca je to što sadrži CLA (konjugiranu linolnu kiselinu), koja može povećati imunološku funkciju i imati svojstva protiv raka. Ipak, Dahmer ističe: "Nemojte pretjerivati. Ključno je pristupiti izboru prehrane s pažnjom i umjerenošću."

Masna riba - "Redovito savjetujem pacijente da preispitaju određene namirnice koje su nepravedno demonizirane, a jedna takva skupina uključuje masnoće, osobito one koje se nalaze u masnoj ribi poput lososa i sardina", navodi Dahmer. Dodaje da ova hrana sadrži zdrave masnoće, kao što su mononezasićene i omega-3 masne kiseline, koje su korisne za zdravlje srca, rad mozga i opću dobrobit. Budući da naše tijelo ne može samo proizvesti ove toliko važne masne kiseline, važno ih je unositi hranom. Što se tiče vegana, sjemenke lana, avokado, orašasti plodovi i neke alge također mogu ponuditi mnoge od istih prednosti.

Sir - sir možda nije prva namirnica koja nam padne na pamet kada razmišljamo o zdravoj prehrani, ali zapravo može biti dobar izvor kalcija, zdravih masti i proteina. Također, sadrži važne hranjive tvari poput vitamina B12 i fosfora, a konzumacija mliječnih proizvoda može čak sniziti razinu štetnog LDL kolesterola. Visokokvalitetni sir može pružiti probiotičke prednosti kada je napravljen od fermentiranog mlijeka. Dahmer napominje da fermentirana hrana, poput kefira i jogurta, te kimchija i kiselog kupusa, također zaslužuje više pažnje. "Ova je hrana bogata probioticima koji podržavaju zdravlje crijeva i imunološku funkciju. Fermentirana hrana dugo je bila zanemarena ili izbjegavana, unatoč svom potencijalu da promiče zdravlje probavnog sustava i opću dobrobit", tvrdi liječnik. 

Sve u svemu, pročitajte i zapamtite, da neke dobre stvari ne izbjegavate po defaultu, a ne bi trebali...

27.03.2024. 08:29:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    27.03.2024. 08:49
    yesss
Novi komentar
nužno
nužno