« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 dana i 20 sati
SAVJETI

5 namirnica za jesen snažnog imuniteta

Hrana bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima može pomoći ojačati naš imunitet i održati nas zdravima tijekom sezone prehlada i gripa

Poradite na tome...
Poradite na tome... (Arhiva)
Više o

hrana

,

imunitet

Jesen je vrijeme kada se priroda mijenja, a s njom i naš organizam koji se mora prilagoditi nižim temperaturama i većoj vlažnosti. S dolaskom hladnijih dana, imunološki sustav postaje podložniji virusima i prehladama, zbog čega je važno obratiti pažnju na prehranu. Hrana bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima može pomoći ojačati naš imunitet i održati nas zdravima tijekom sezone prehlada i gripa. Evo nekoliko ključnih namirnica koje bi trebali uključiti u jesenski jelovnik.

1. Citrusi

Citrusi poput naranči, limuna, grejpa i mandarina izvrsni su izvori vitamina C, koji je poznat po svom pozitivnom učinku na imunološki sustav. Vitamin C potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica koje se bore protiv infekcija. Osim toga, citrusi su bogati antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju upale u tijelu.

2. Med i đumbir

Med je prirodni antiseptik koji pomaže smanjiti simptome prehlade, dok đumbir ima protuupalna svojstva i pomaže u borbi protiv infekcija. Kombinacija ovih dviju namirnica može ublažiti bol u grlu i poboljšati probavu, što doprinosi boljem funkcioniranju imunološkog sustava. Topli napitak od meda i đumbira savršen je za jesenske dane kada se tijelo treba dodatno zagrijati i zaštititi.

3. Fermentirana hrana

Kiseli kupus, kefir, jogurt i ostale fermentirane namirnice bogate su probioticima, koji su ključni za održavanje zdrave crijevne flore. Zdrava crijevna mikrobiota važna je za jak imunološki sustav, jer je veliki dio našeg imuniteta povezan s radom probavnog sustava. Redovito konzumiranje fermentirane hrane može pomoći u prevenciji sezonskih bolesti.

4. Bundeva i batat

Jesensko povrće, poput bundeve i batata, bogato je beta-karotenom, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Vitamin A pomaže u održavanju zdravlja kože i sluznica, koje predstavljaju prvu liniju obrane od patogena. Osim toga, ovo povrće sadrži vlakna koja poboljšavaju probavu i stabiliziraju razinu šećera u krvi.

5. Oraščasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi, poput badema i oraha, te sjemenke, poput chia sjemenki i sjemenki lana, izvrsni su izvori vitamina E, cinka i omega-3 masnih kiselina. Ove hranjive tvari pomažu u jačanju imunološkog sustava i borbi protiv upala.

Zaključno, jesenska prehrana trebala bi biti bogata voćem, povrćem, orašastim plodovima i fermentiranim namirnicama kako bi tijelo dobilo sve potrebne hranjive tvari za jačanje imuniteta. Redovita konzumacija ovih namirnica može pomoći u prevenciji sezonskih bolesti i održavanju optimalnog zdravlja tijekom hladnijih mjeseci.

07.09.2024. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno