« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 dana i 12 sati
ZANIMLJIVO

Koliko je loše grickati između obroka?

Iako se na prvi pogled može činiti bezopasnim, učestalo konzumiranje grickalica između obroka može imati brojne negativne posljedice za zdravlje

Pripazite malo...
Pripazite malo... (Arhiva)
Više o

hrana

,

grickanje između obroka

Grickanje između obroka postalo je svakodnevna navika mnogih ljudi, bilo iz dosade, stresa ili jednostavne želje za nečim slatkim ili slanim. Iako se na prvi pogled može činiti bezopasnim, učestalo konzumiranje grickalica između obroka može imati brojne negativne posljedice za zdravlje, posebno kada je riječ o prehrani bogatoj šećerom, soli i nezdravim mastima.

Utjecaj na tjelesnu težinu

Jedan od glavnih problema s grickanjem između obroka jest to što često dovodi do unosa viška kalorija. Većina grickalica, poput čipsa, krekera, čokoladica i sličnih proizvoda, sadrži visok udio kalorija, a imaju nisku hranjivu vrijednost. Zbog toga se kalorije nakupljaju, a osjećaj sitosti ne traje dugo, što može dovesti do prejedanja i nakupljanja suvišnih kilograma.

Također, grickanje često nije planirano, pa ljudi ne obraćaju pažnju na količinu hrane koju konzumiraju. Taj nesvjesni unos dodatnih kalorija povećava rizik od debljanja, a dugoročno i od razvoja pretilosti.

Poremećaj probave

Redovito konzumiranje hrane između obroka može narušiti probavni ritam tijela. Probavni sustav je prilagođen ciklusima obroka, gdje je između obroka važno da se tijelo odmori i probavi prethodno unesenu hranu. Stalno grickanje ometa ovaj proces, što može dovesti do osjećaja nelagode, nadutosti i probavnih smetnji.

Uz to, stalno povećavanje razine inzulina u tijelu zbog kontinuiranog unosa hrane, posebno one bogate šećerom, može narušiti regulaciju šećera u krvi. Ovo može povećati rizik od inzulinske rezistencije i na kraju pridonijeti razvoju dijabetesa tipa 2.

Utjecaj na oralno zdravlje

Grickanje, osobito hrane bogate šećerom, može imati loš utjecaj na zdravlje zuba. Česti unos šećera povećava rizik od karijesa jer šećer u kombinaciji s bakterijama iz usne šupljine stvara kiseline koje oštećuju zubnu caklinu.

Zaključak

Iako povremeno grickanje nije nužno štetno, učestalo konzumiranje nezdravih grickalica između obroka može imati ozbiljne negativne posljedice po zdravlje. Kako bi se izbjegli problemi poput debljanja, probavnih smetnji i lošeg oralnog zdravlja, preporučuje se usmjeriti pažnju na planirane i nutritivno bogate obroke.

06.09.2024. 18:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    06.09.2024. 19:15
    Nabijanje kg
Novi komentar
nužno
nužno