« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
SAVJETI

5 koraka za rješavanje loših navika

Ako ste se upravo uselili u novi stan ili započeli posao na novom radnom mjestu, to vam je prilika da počnete iznova, bez loših navika

Razmislite dobro...
Razmislite dobro... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

savjeti

,

loše navike

Kao što smo usvojili svoje loše navike stalno ih ponavljajući, jednako tako možemo uvježbati i način da ih se riješimo, smatraju znanstvenici sa Sveučilišta Oregon. Ako se želite riješiti štetnih navika, slijedite ovih pet strategija, savjetuje Time. 

Postavite ciljeve - umjesto da se fokusirate na općenite ciljeve, odredite kako ćete ih uklopiti u dnevnu rutinu. Planirajte pažljivo. U situacijama iskušenja bit će vam lakše reagirati ako se držite zadanog plana nego bez njega. Ako budete postupali prema dnevnom planu, vaša bitka je već napola dobivena.

Pronađite razloge - kada zamijenite lošu naviku dobrom, ona prva vam daje snažniju 'nagradu' nego novostečena. Zbog toga je važna motivacija. Zadajte si osoban i specifičan razlog zašto prestajete. Primjerice, ako prestajete s prejedanjem, imat ćete više energije za duge šetnje s vašim psom u kojima ste nekada uživali, ako prestanete pušiti, imat ćete više novca i dulje ćete živjeti pa ćete više vremena provesti s vašom obitelji...

Smanjite stres - mnoge loše navike poput pretjeranog unosa slatkog ili pušenja utječu na razinu dopamina u mozgu. Dopamin je kemikalija u mozgu zbog koje se osjećamo dobro. Razine dopamina su u mozgu niske kada ste pod stresom i stoga ga pokušajte izbjeći. Pokušajte se bolje naspavati, vježbajte redovito i u vaš život uvedite neke prakse koje smanjuju stres poput meditacije. Sve to će vam osnažiti volju i ojačati zdravlje vašeg mozga pa ćete imati manje potrebe za 'zabranjenim supstancama'. 

Upoznajte svoje slabosti - navike se sastoje od tri glavna dijela: okidača, rutine, i nagrade. Na primjer, ako ste pušač, slaba točka vam je pauza za pušenje. Osvješćivanje vaših okidača vam pomaže da ih izbjegnete. Na primjer, pušači koji žele prestati pušiti trebali bi se riješiti upaljača i pepeljara u svom domu, oni koji nastoje smanjiti alkohol ne bi trebali ulaziti u kafić. Idealno vrijeme za rješavanje loših navika su velike životne promjene. Ako ste se upravo uselili u novi stan ili započeli posao na novom radnom mjestu, to vam je prilika da počnete iznova, bez loših navika. 

Zamijenite loše navike dobrima - umjesto da prestanete, počnite s nečim novim. Studije pokazuju da ako potiskujete neke misli, na primjer o vašoj lošoj navici, veća je šansa da ćete misliti baš o tome. Ako ste pušač koji je odlučio da prestaje pušiti, vaš mozak čuje samo onaj dio 'pušiti'. Ako mu umjesto toga svaki puta kada poželite cigaretu kažete da ćete pojesti žvakaču gumu, to ga tjera da razmišlja o novoj radnji umjesto o cigareti. Ako vam je kraj posla značio pivo u obližnjem kafiću, nakon završetka smjene odlučite se na šetnju ili rekreaciju. Za stvaranje novih navika treba vremena pa nemojte odustati ako vam ne krene sve odmah od ruke. Jedna je studija pokazala da je za promijeniti neko ponašanje i usvojiti bolju naviku potrebno 66 dana truda (iako su rezultati varirali između 18 i 254 dana). 

24.02.2019. 15:45:00
Novi komentar
nužno
nužno