« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina
MLJAC

5 blagodati kestena koje trebate znati

Kesten je jedan od plodova jeseni koje često podcjenjujemo, iako je upravo on jedno od glavnih oružja priprema za zimske mjesece

Kesteni su prava blagodat prirode
Kesteni su prava blagodat prirode (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

vitamini

,

minerali

,

kesten

Kesten, jedan od najvažnijih plodova jeseni pretežno raste u južnom dijelu Evrope i na Sredozemlju, a u pojedinim zapisima se navodi da je jedna od prvih namirnica koju su ljudi konzumirali. 

No, kesten nije samo ukusan u raznim kolačima, već ima i mnoge blagodati koje ljudi ne znaju, pa evo pet glavnih

Čuva bubrege i srce - bogatstvo vitamina A, B i C na prvom mjestu, no osim toga keste sadrži značajne količine fosfora, kalija, kalcija, klora, magnezija, mangana i željeza.

Nema glutena - preko 40 posto kestena je škrob, što ga čini sjajnim za pripremu raznih juha, pirea i ostalih slanih i slatkih jela, a nedostatak glutena čini ga pogodnim za prehranu ljudi koji imaju problema s glutenom.

>> Kesten, jesenska superhrana >>

Podiže imunitet - bakar snaži kosti, sudjeluje u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, jača imunitet i poboljšava rad živaca, a kako 80 grama kestena sadrži jednu petinu dnevnih potreba za bakrom, navalite!

Potiče rad crijeva - prepun je vlakana koja, između ostalog, potiču rad crijeva, osiguravaju dobru probau i smanjuju razine lošeg kolesterola.

Zasitan je - sto grama pečenog kestena ima oko 245 kalorija, pa se iz tog razloga ovi plodovi nazivaju namirnicom visoke energetske vrijednosti. Zanimljivo je da se kalorijska vrijednost udvostručuje njegovom termičkom obradom, odnosno povećava se količina proteina i ugljikohidrata u plodu

08.10.2016. 11:16:00
Novi komentar
nužno
nužno