« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
ISPROBAJTE

11 namirnica za savršen doručak

Doručak treba imati idealnu ravnotežu između ugljikohidrata i vlakana s malo proteina

Najedite se dobro i kvalitetno
Najedite se dobro i kvalitetno (Shutterstock)
Više o

doručak

,

savjeti

,

namirnice

,

savršen doručak

Doručak mora biti dobar i pravilno izbalansiran kako bi napravio svoj posao - dao tijelu dovoljno energije na pravi način kako biste mogli bez problema izdržati sve do ručka.

Ukratko, to znači da treba imati idealnu ravnotežu između ugljikohidrata i vlakana s malo proteina. Evo naših prijedloga:

Banane - osigurat će da ne ogladnite odmah nakon doručka.Najbolje su one koje su još malo zelenkaste. Narežite ih u žitarice ili zobenu kašu. 

Borovnice - svježe ili smrznute, ove male ljubičaste kuglice toliko su dobar antioksidans da biste ih trebali jesti svaki dan. Poboljšavaju pamćenje i motoriku, ali i reguliraju krvni tlak te metabolizam. Možete ih kombinirati sa zobenim pahuljicama i jogurtom. 

Grčki jogurt - ima puno kalcija i proteina, čak dvostruko više nego obični jogurt, pa će vas dobro zasititi ujutro. 

Grejp - ako pokušavate skinuti koju kilu, pojedite pola grejpa prije svakog obroka. Istraživanja pokazuju da se kilogrami tako skidaju puno brže. Osim toga regulira i razinu šećera i inzulina u krvi. Grejp hidratizira organizam i pojačava imunitet. Za dobar doručak uparite ga s jogurtom i jajetom. 

Jagode - kao i borovnice i jagode su pune antioksidansa bez da imaju puno kalorija. Jedna šalica jagoda ima dovoljnu dnevnu dozu vitamina C, kao i folne kiseline te vlakana. Dobre su i za srce. Jedno je istraživanje pokazalo da tri porcije jagoda ili borovnica tjedno smanjuje rizik od srčanog udara.

Jaja- zdravi izvor proteina i vitamina D. Mogu se pripremati na brzbroj različitih načina, spremaju se brzo, pa su dobar izbor za one koji ujutro nemaju puno vremena. 

Kava - nije samo za razbuđivanje, smanjuje rizik od brojnih bolesti poput dijabetesa i raka prostate, a od nje se i dulje živi, kažu neka istraživanja. No nemojte ju previše zasladiti šećerom i stavljati puno mlijeka. 

Kivi - ima jednaku količinu vitamina C kao i naranča. Dobar je za probavu, a pošto nekada zna biti malo kiseo, pomiješajte ga u smoothie s bananama i jagodama ili pripremite voćnu salatu. 

Lubenica - odlične su jer će hidratizirati organizam ujutro. Imaju nutrijente koji su dobri za vid, srce i prevenciju raka. Šalica narezane lubenice ima samo 40 kalorija. 

Sok od naranče - povezan je sa smanjivanjem rizika od osteoporoze, depresije i nekih vrsta raka.

Zobene pahuljice - sadrže beta-glukan, vlakna koja smanjuju kolesterol ako se dovoljno često jedu. Isto tako, bogate su omega-3 kiselinama i kalija. Možete ih jesti s jogurtom, dodati meda ili pomiješati s mlijekom i voćem. 

29.04.2018. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno