« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 25 dana i 5 sati
EHHH...

Znate li što su mikrostresori i što vam rade?

Mikrostresori, te 'neravnine' na putu naših života tako su neznatne i kratke da ih jedva registriramo, no mogu nam prouzročiti velike zdravstvene probleme

Pazite na sebe...
Pazite na sebe... (Arhiva)
Više o

stres

,

mikrostresori

Mikrostresori se ne mogu usporediti s "makrostresorima", poput primjerice jurnjave automobilom u kojemu prevozite trudnicu koja samo što nije rodila ili činjenice da se vozite automobilom s pokvarenim kočnicama, a da to prethodno niste registrirali.

No dok se mikrostres pojedinačno može činiti bezopasnim, kumulativno može znatno crpiti energiju i oštetiti vaše fizičko i emocionalno zdravlje, upozorava troje američkih znanstvenika.

U članku objavljenom u časopisu Harvard Business Review, koji se temelji na istraživanju obrasca življenja 300 osoba zaposlenih na vrlo odgovornim radnim mjestima u multinacionalnim organizacijama i na globalnom uzorku od više od 11.000 ljudi, znanstvenici Rob Cross, Karen Dillon i Kevin Martin iznijeli su na koji način identificirati izvore učestalih mikrostresora i kako umanjiti njihove posljedice.

Cross i Dillon su koautori nedavno objavljene knjige "Učinak mikrostresa: Kako se male stvari gomilaju i stvaraju velike probleme - i što poduzeti u vezi s tim".

Preporučili su tri načina koji bi mogli pomoći da stavite mikrostresore pod kontrolu:

1. Započnite malim stvarima

Najbolje je započeti tako da tjedno pokušate riješiti jedan manji problem.

Učini li vam se da ne možete u potpunosti vjerovati svojim suradnicima, mogli biste, primjerice s njima o tomu prijateljski porazgovarati.

Kažite im na čemu sve radite taj tjedan i upitajte ih kako se nose s vlastitim poslovnim obavezama. To bi moglo pridonijeti izgradnji međusobnog povjerenja i smanjiti vam brige.

2. Upravljajte svojim odnosima

Glavni mikrostresor koji je navela većina ispitanika odnosio se na "iscrpljujuću ili negativnu interakciju" s članovima obitelji ili s prijateljima.

Rješavanje ovog mikrostresora neće značiti prekid kontakta s tim ljudima, jer najčešće ih ne možete izbjeći, već preoblikovanje međusobnih interakcija koje će na najučinkovitiji način ograničiti izvor mikrostresa, kažu istraživači.

Jedan se ispitanik prisjetio redovitih dvoipolsatnih i duljih posjeta svojim roditeljima subotom ili nedjeljom, koji su za njega bili posebno stresni jer im je trajanje bilo neodređeno.

'Lijek' za to u konačnici je bila odluka o jednoipolsatnom ručku s majkom nakon ranijeg odlaska s posla petkom poslijepodne. Tako je ispitanik dobio slobodan vikend za svoje ostale aktivnosti i prioritete.

3. Pokušajte primijeniti "multidimenzionalan" način života

Bilo da se radi o volonterskom radu, novom hobiju ili širenju društvenog kruga, dodavanje nove dimenzije vašem životu može pridonijeti smanjenju utjecaja mikrostresora, otkrili su istraživači.

Kazali su da su najsretniji sugovornici uključeni u njihovu studiju bili sposobniji staviti mikrostresore u širu perspektivu i prepoznati trivijalnosti, velikim dijelom zato što su nove osobe pripadale dvjema ili trima skupinama ljudi izvan njihova poslovnog i obiteljskog kruga, što im je omogućilo da se počnu baviti njima važnim aktivnostima.

To ih je u biti "cijepilo" na mikrostres i pomoglo im da se "uzdignu iznad" stvari koje nisu mogli kontrolirati i na koje nisu mogli utjecati.

04.04.2024. 14:36:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    04.04.2024. 14:42
    Treba se cuvati
Novi komentar
nužno
nužno